Υψηλό σχεδόν δύο ετών κατέγραψε την Τετάρτη το ρούβλι έναντι του ευρώ και του δολαρίου, υποστηριζόμενο από ισχυρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και σειρά άλλων μέτρων από τις ρωσικές αρχές, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Στις 17:25 ώρα Ελλάδας το Ρούβλι ενισχυόταν κατά 3,6% έναντι του δολαρίου, σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις από τον Ιούνιο του 2020. Έναντι του Ευρώ, το ρωσικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 3,7%, καταγράφοντας υψηλό 26 μηνών.
Μέτρα στήριξης
Βεβαίως το ρωσικό νόμισμα στηρίζει ένα ισχυρό πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει capital controls, διαπραγμάτευση μετοχών με απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων και τους ξένους επενδυτές να απαγορεύεται να πουλήσουν μετοχές ρωσικών εταιρειών χωρίς άδεια.
Μείωση επιτοκίων
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης στο 14% και το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι κατάφερε να πληρώσει τόκους ευρωομολόγων σε δολάρια, σε έναν ελιγμό για να αποφευχθεί η αθέτηση υποχρεώσεων – καθώς προηγουμένως οι ρωσικές αρχές είχαν δηλώσει ότι θα πληρώσουν μόνο σε ρούβλια.
Τα χαμηλότερα επιτόκια στηρίζουν την οικονομία μέσω φθηνότερων δανείων, αλλά μπορούν επίσης να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και να καταστήσουν το ρούβλι πιο ευάλωτο σε εξωτερικούς κραδασμούς.
Παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με το Reuters, διερωτώνται εάν το τρέχον επιτόκιο είναι διατηρήσιμο υπό το πρίσμα των περιορισμών, αφού το ρούβλι βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό στις αρχές Μαρτίου καθώς η Δύση σφυροκόπησε τη Μόσχα και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα με πρωτοφανείς κυρώσεις.
Σταθερή εισροή συναλλάγματος
«Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου μαζί με τις υψηλές παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων παρέχουν μια σταθερή εισροή συναλλάγματος στη χώρα, ενώ οι περιορισμοί συναλλάγματος και το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων δυσκολεύουν τις εκροές», δήλωσε αναλυτής που επικαλείται το Reuters – εκτίμηση που δείχνει ότι το ρωσικό νόμισμα μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω.
Η εικόνα στα χρηματιστήρια
Στα χρηματιστήρια της Ρωσίας, οι μετοχές της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, υποχώρησαν κατά 4,4% μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφαιρεθεί η ίδια και δύο άλλες τράπεζες από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κυρώσεις είναι επώδυνες για τις ρωσικές τράπεζες, αλλά όχι μη διαχειρίσιμες.
Στον αντίποδα, άνοδο 0,7% παρουσίασε η μετοχή της Aeroflot μετά την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.