Quantcast

Ρωσικό πετρέλαιο: Στα 60 δολάρια συζητείται το πλαφόν

G7 και ΕΕ αναζητούν λύση για την επιβολή πλαφόν στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης. Ο λόγος είναι ότι οι χώρες της G7 και της ΕΕ αναμένεται να ορίσουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, με την αντίδραση των αγορών να παραμένει ακόμα άγνωστη. Από την άλλη, η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο και αέριο σε χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, τα κράτη μέλη συζητούν να ορίσουν ως ανώτατη τιμή τα 60 δολάρια το βαρέλι, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, τόσο μεταξύ των κρατών μελών της της ΕΕ, όσο και στην G7.

 

Μπλόκαραν οι συνομιλίες

Ιδιαίτερο πρόβλημα έχει ανακύψει στις συνομιλίες για το επίπεδο του πλαφόν από την προηγούμενη εβδομάδα. Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής ζητούν μία τιμή που θα ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι προτάσεις που έχουν γίνει (και οι οποίες έχουν υποχωρήσει έως και 62 δολάρια) είναι εξαιρετικά γενναιόδωρες.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα και άλλες ναυτιλιακές χώρες έχουν ζητήσει υψηλότερη τιμή για το όριο που θα επιβληθεί. Βέβαια, ασαφές παραμένει το γεγονός αν όλα τα κράτη είναι ανοιχτά στην πρόταση των 60 δολαρίων.

Ανεπίσημη η πρόταση

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το επίπεδο των 60 δολ. δεν έχει ακόμη προταθεί επίσημα. Οι πρεσβευτές της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη για μία προγραμματισμένη σύνοδο, αλλά το ανώτατο όριο δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ απαιτεί την υποστήριξη όλων των κρατών – μελών, καθώς και της G-7. Ένας από τους ανθρώπους που μίλησαν στο Bloomberg είπε ότι το πλαφόν των 60 δολαρίων θα ταίριαζε στην εμβέλεια που έχει θέσει η G7.

Και οι δύο τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της ΕΕ θέλουν επίσης το ανώτατο όριο να περιλαμβάνει μηχανισμό αναθεώρησης. Η Ελλάδα έχει προτείνει να γίνεται αυτό κάθε δύο μήνες, ξεκινώντας από τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να αξιολογούνται έγκαιρα οι εξελίξεις στην αγορά, είπε άλλο άτομο που μίλησε στο Bloomberg.

Τι εγγυήσεις ζητούν 3 ευρωπαϊκές χώρες

Επίσης, μαζί με τη Μάλτα και την Κύπρο, η Αθήνα αναζητά εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία των χωρών αυτών δεν θα υφίσταται διακρίσεις απέναντι σε διεθνείς ανταγωνιστές λόγω του πλαφόν. Από την πλευρά τους, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει μία πιο συγκεκριμένη πρόοδο με ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι οι χώρες της G7 στοχεύουν να ορίσουν το πλαφόν πριν τη Δευτέρα, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι ευρύτερες κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο. Το σχέδιο του ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού αργού θα απαγορεύει ναυτιλιακές και άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, εκτός εάν τα φορτία αγοράζονται κάτω από το εν λόγω όριο.