Η ΕΕ ετοιμάζει εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πλέον «μυστικό» αφού το ανακοίνωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα κράτη της ΕΕ σχεδιάζουν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό μέχρι τα τέλη του 2022 στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.
Από την άλλη, Κίνα και Ινδία είναι έτοιμες να αγοράσουν τις ποσότητες πετρελαίου που αρνείται η ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα το πάρουν με μεγάλη έκπτωση.
Κινέζικη χείρα βοηθείας στη Ρωσία
Οι Financial Times γράφουν ότι ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας αγοράζουν ήδη ρωσικό πετρέλαιο με σημαντική έκπτωση. Όμως, αποφεύγουν να δηλώνουν τις ποσότητες που αγοράζουν δημοσίως έτσι ώστε να αποφύγουν να μπουν στο στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών.
Το γεγονός ότι οι αγορές γίνονται από ανεξάρτητες και όχι κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες βοηθά το Πεκίνο να διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας την ευθεία σύγκρουση με τη Δύση, αλλά και προσφέροντας χείρα βοηθείας προς τη Μόσχα.
Τι ζητάει η Ινδία
Από τη μεριά του το Bloomberg γράφει ότι η Ινδία επιχειρεί να κλείσει συμφωνίες για αγορά ρωσικού πετρελαίου σε τιμή μικρότερη των 70 δολαρίων το βαρέλι. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή του αργού τύπου μπρεντ ενισχύεται σήμερα 3,77% προσεγγίζοντας τα 109 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού με άνοδο 3,82% σκαρφαλώνει στα 106,35 δολάρια το βαρέλι.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών γίνονται σε ανώτερο επίπεδο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Κρατικά και ιδιωτικά διυλιστήρια της Ινδίας (και τρίτης μεγαλύτερης καταναλώτριας αργού στον κόσμου) έχουν ήδη αγοράσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Η ποσότητα είναι σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο υψηλότερη κατά 20% σε σχέση με το ρωσικό πετρέλαιο που αγόρασε η Ινδία στο σύνολο του 2021.
Πηγές ανέφεραν στο Bloomberg ότι εφόσον συμφωνηθεί η τιμή (κάτω των 70 δολαρίων το βαρέλι) τα κρατικά διυλιστήρια της Ινδίας θα μπορούσαν να αγοράζουν 15 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού μηνιαίως. Σε μία τέτοια περίπτωση η Ινδία θα ανέβει στις πρώτες θέσεις των αγοραστών ρωσικού αργού, ενώ σήμερα είναι στην 19η.