Ρωσία: Έσοδα 63 δισ. το τελευταίο δίμηνο από εξαγωγές ορυκτών καυσίμων

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, η ΕΕ έχει εισάγει το 71% των εξαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, με το ένα τέταρτο να κατευθύνεται σε έξι ευρωπαϊκά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και της Τεργέστης στην Ιταλία, αναφέρουν οι Financial Times σε σχετικό δημοσίευμα

Από εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της τάξεως των 63 δισ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει η Ρωσία μέσω αγωγών ή δια θαλάσσης το δίμηνο από την εισβολή στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο μέρος κατέληξε στη Γερμανία, την Ιταλία και την Κίνα. Πλοία μισθωμένα από την ExxonMobil, τη Shell, την Total Energies και άλλων ενεργειακών ομίλων συνέχισαν να μεταφέρουν ορυκτά καύσιμα τον Απρίλιο από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ερευνών στην Έρευνα και τον Καθαρό Αέρα (CREA).

 

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, η ΕΕ έχει εισάγει το 71% των εξαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, με το ένα τέταρτο να κατευθύνεται σε έξι ευρωπαϊκά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και της Τεργέστης στην Ιταλία, αναφέρουν οι Financial Times σε σχετικό δημοσίευμα. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Γερμανίας από τη Ρωσία μέσω αγωγών διαμορφώθηκαν στα 6,38 δισ. ευρώ και της Ιταλίας έφθασαν τα 4,78 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές της Ελλάδας, αντίστοιχα, κινήθηκαν 560 εκατ. ευρώ.

Παρά το μέγεθος των κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της ρωσικής οικονομίας και την οικειοθελή αποχώρηση ομίλων από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της BP με εκτιμώμενο πλήγμα περίπου 25 δισ. δολαρίων, το CREΑ επισημαίνει πως η ενέργεια εξακολουθεί να αποτελεί μια σταθερή πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο που συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία παρά την καταδίκη του ανεπτυγμένου κόσμου.

Νέα συμβόλαια ενέργειας

Την ίδια στιγμή, όμως, ένας σημαντικός αριθμός διαπραγματευτών αποφεύγουν να δεσμευτούν με νέα συμβόλαια ενέργειας από τη Ρωσία καθώς το τοπίο είναι ρευστό σ΄ ότι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια και σενάρια για ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι ερευνητές του CREA σημειώνουν πως οι ημερήσιες παραδόσεις πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ υποχώρησαν κατά 20% τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Απριλίου σε σχέση με το διάστημα μηνός που ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου. Αλλά στην περίπτωση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι παραδόσεις αυξήθηκαν κατά 20% εντός της ΕΕ και κατά 80% εκτός της ΕΕ, αναφέρει το CREA.

Απευθυνόμενος στη βρετανική εφημερίδα, ο Λάουρι Μιλιβίρτα, αναλυτής στο CREA, υπογραμμίζει πως αν και η ΕΕ «συζητά για τη μείωση της εξάρτησής της στο ρωσικό φυσικό αέριο», τα σχέδια αφορούν στο μακροπρόθεσμο μέλλον καθώς οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δεν προγραμματίζουν με χρονικό ορίζοντα «ημερών και εβδομάδων». Έτσι έχουν επιτρέψει στις εταιρείες που αγοράζουν καύσιμα από τη Ρωσία και να εξυπηρετούν υπάρχουσες συμβάσεις. Την ίδια ώρα, οι υψηλές τιμές στις αγορές ενέργειας τονώνουν την αξία των εξαγωγών της Ρωσίας και άρα τα έσοδα του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα και το κέντρο ερευνών, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Η Ιταλία, η Κίνα, η Ολλανδία, η Τουρκία και η Γαλλία ακολουθούν στη λίστα.