Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τους στόχους για την αποθήκευση φυσικού αερίου, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ενεργειακή ασφάλεια αυτό το χειμώνα θα είναι το κατά πόσον οι χώρες μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση αρκετά ώστε να διασφαλίσουν ότι το αποθηκευμένο φυσικό αέριο θα διαρκέσει και τους πιο κρύους μήνες, σημειώνει οι Kate Abnett και Bozorgmehr Sharafedin σε ανάλυση του Reuters.
Μετά τον αγώνα της αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά διάρκεια του καλοκαιριού, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, του κορυφαίου προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη είναι τώρα γεμάτες κατά 79,94%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, γεγονός που σημαίνει ότι το μπλοκ μπορεί να υπερβεί τον στόχο της πλήρωσης κατά 80% μέχρι τον Νοέμβριο.
Σε μια κανονική χρονιά αυτό θα μπορούσε να καλύψει τη χειμερινή ζήτηση της Ευρώπης. Αλλά το 2022, με τις ρωσικές ροές να έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά – η ποσότητα φυσικού αερίου που στέλνεται μέσω του Nord Stream 1, του κυριότερου του αγωγού προς την Ευρώπη, είναι μόλις στο 20% της δυναμικότητας – η αποθήκευση δεν θα καλύψει το υπόλοιπο.
Σύμφωνα με την Aurora Energy Research, η πλήρης αποθήκευση φυσικού αερίου θα μπορούσε να συντηρήσει τις ευρωπαϊκές χώρες για περίπου τρεις μήνες, στην καλύτερη περίπτωση. Στη Γερμανία, όπου βρίσκεται σχεδόν το ένα τέταρτο των αποθηκών της ΕΕ, το αποθηκευμένο αέριο θα μπορούσε να καλύψει 80 έως 90 ημέρες μέσης ζήτησης.
“Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, η μείωση της ζήτησης θα είναι ακόμη πιο σημαντική από την αποθήκευση”, δήλωσε στο Reuters η Simone Tagliapietra, υψηλόβαθμη συνεργάτης του Think Tank Bruegel.
Με περίπου 888 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου τώρα στις αποθήκες, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ξεπεράσει τις 858 TWh που είχαν φτάσει τα αποθέματά τους πριν από τον περασμένο χειμώνα.
Ωστόσο, αν οι χώρες αποτύχουν να μειώσουν τη χρήση του καυσίμου, οι δεξαμενές φυσικού αερίου της Ευρώπης θα αδειάσουν μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας δεδομένων ICIS, ακόμη και σε ένα σενάριο όπου ένα μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου θα συνεχίσει να ρέει όλο τον χειμώνα και ο καιρός δεν θα είναι ασυνήθιστα κρύος.
Για να αποφευχθεί μια κρίση εφοδιασμού το χειμώνα, κάθε μήνα οι χώρες πρέπει να μειώνουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας,ανέφερε η ICIS. Αυτό θα άφηνε τις μετά τον χειμώνα αποθήκες γεμάτες κατά 45% αν η Ρωσία συνέχιζε να στέλνει φυσικό αέριο και κατά 26% αν η Ρωσία μείωνε τις ροές από τον Οκτώβριο.
Ο συνδυασμός της απουσίας ρωσικού φυσικού αερίου και της μη επιθετικής μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στις βιομηχανίες και τα κτίρια “θα μπορούσε να οδηγήσει σε δελτία ηλεκτρικής ενέργειας” αυτό το χειμώνα, δήλωσε ο Mauro Chavez Rodriguez, διευθυντής ευρωπαϊκών ερευνών για το φυσικό αέριο στην Wood Mackenzie.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν σημειωθεί διαρκείς περικοπές στη ζήτηση φυσικού αερίου στην απαιτούμενη κλίμακα, παρά το γεγονός ότι πολλές βιομηχανίες αναγκάστηκαν από τις έκτακτες τιμές του φυσικού αερίου να περιορίσουν την παραγωγή τους, ένα φαινόμενο που επηρεάζει πλέον τα δύο τρίτα της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας λιπασμάτων.
Μείωση της χρήσης φυσικού αερίου
Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη Ιουλίου να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% τον φετινό χειμώνα σε σχέση με τα μέσα χειμερινά επίπεδα της περιόδου 2017-2021. Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ήταν κατά 11% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με την ICIS.
Η χρήση φυσικού αερίου από τη γερμανική βιομηχανία μειώθηκε κατά 21% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2021, αλλά πριν από αυτό κανένας άλλος μήνας δεν είχε δει μεγαλύτερη μείωση από 14%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Γερμανία έχει θεσπίσει ορισμένες απαιτήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτές τίθενται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα και περιλαμβάνουν την απαγόρευση της θέρμανσης με φυσικό αέριο για ιδιωτικές πισίνες, τη μείωση του φωτισμού των δημόσιων αξιοθέατων μεταξύ άλλων.
Ο Matthias Buck, διευθυντής ευρωπαϊκού τομέα της Agora Energiewende, δήλωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 20 έως 25% αυτόν τον χειμώνα. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της ζήτησης από τα νοικοκυριά. Μια κίνηση που, όπως είπε, πρέπει να συνοδευτεί από περισσότερη κυβερνητική δράση για τη θωράκιση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα από την εκτίναξη του κόστους του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αποτυχία εξοικονόμησης φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο να γεμίσουν οι αποθήκες για τον επόμενο χειμώνα. Εάν συμβεί αυτό και η Ρωσία μειώσει τις ροές, του χρόνου οι αποθήκες της Ευρώπης θα μπορούσαν να αδειάσουν μέχρι τον Νοέμβριο, ανέφερε το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.
Εν τω μεταξύ, η χρήση φυσικού αερίου στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 25% το πρώτο εξάμηνο του 2022, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, με τις μεγαλύτερες περικοπές να έχουν γίνει από τις επιχειρήσεις της βαριάς βιομηχανίας λόγω υψηλών τιμών.
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βοήθησαν την Ευρώπη να γεμίσει γρήγορα τις αποθήκες φέτος, αλλά ελλείψει ρωσικών ροών το 2023, ο στενός εφοδιασμός στην αγορά LNG δεν θα είναι σε θέση να επαναφέρει τις αποθήκες της Ευρώπης σε επαρκή προ-χειμωνιάτικα επίπεδα, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντικό οι χώρες να χρησιμοποιήσουν λιγότερο φυσικό αέριο.
“Η αποθήκευση είναι το δίχτυ ασφαλείας, αλλά μια πολύ σημαντική μείωση της ζήτησης είναι αυτό που χρειαζόμαστε ως προτεραιότητα σε αυτή την κρίση”, δήλωσε ο Matthias Buck.