Ρελάνς με ιδιωτικοποιήσεις για το στοίχημα της ανάπτυξης

Η κεντρική κυβερνητική εντολή είναι «προχωρήστε τις ιδιωτικοποιήσεις, λύνοντας κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται»

Να προχωρήσει πάση θυσία το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να προσελκύσει μεγάλες και μικρότερες επενδύσεις θέλει η κυβέρνηση, και για αυτόν τον λόγο η κεντρική κυβερνητική εντολή είναι «προχωρήστε τις ιδιωτικοποιήσεις, λύνοντας κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται».

 

Έτσι, η προώθηση του σχεδίου για μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, που για πολλούς ήταν μη αναμενόμενη, αποτελεί άλλο ένα κρίκο στη μακρά αλυσίδα προώθησης ιδιωτικοποιήσεων, κομβικών υποδομών, που σπεύδει να κάνει η κυβέρνηση, ακόμη κι εκτός πιεστικής μνημονιακής ατζέντας.

Η περίπτωση της ΔΕΗ

Με κεντρικό στόχο να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια, όπως, συνέβη στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να δοθεί ώθηση στους ρυθμούς ανάπτυξης, να εξυπηρετηθεί ο γενικότερος πολιτικός σχεδιασμός για έξοδο από την μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και να συντηρηθεί μια καλή σχέση με τις αγορές, η κυβέρνηση προχωρά στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στη ΔΕΗ.

Η προώθηση των μεγάλων απαιτούμενων επενδύσεων και της διασφάλισης ενός ενεργού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί το βασικό στόχο της κυβέρνησης. Όπως αναφέρουν οικονομικοί παρατηρητές, ακολουθεί μοντέλα οικονομικής πολιτικής που μετά την πανδημία θεωρούνται στην οικονομική θεωρία παρωχημένα φιλόδοξα.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα αναφέρει ανακοίνωση του Υπερταμείου «σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΔΕΗ Α.Ε. της 23ης Σεπτεμβρίου 2021, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ -Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) – ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της Διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Όπως τονίζει το Υπερταμείο, «η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με τη νέα της στρατηγική, η ΔΕΗ, εστιάζει στην «πράσινη ενέργεια» και στην αποτελεσματικότητα μέσα από μία ισχυρή και υγιή οικονομική θέση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να διασφαλίσει επάρκεια στη διανομή ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον.

Βέβαια, η παραμονή του μάνατζμεντ στα χέρια του κράτους αλλά και η διατήρηση μειοψηφικού ποσοστού καθοριστικής σημασίας δίνει εργαλεία κρατικής παρέμβασης.

Πάντως, στην 11η Έκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας γινόταν εκτενής αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εταιριών του δημοσίου, ενώ υποσημειωνόταν ως εκκρεμότητα η πώληση του 17% της ΔΕΗ (που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ), αλλά και η περαιτέρω μείωση του ποσοστού 35% που κατέχει το Δημόσιο στον όμιλο των ΕΛΠΕ, το οποίο συμπεριλαμβάνεται -μαζί με την πώληση του 30% του ΔΑΑ- στις συναλλαγές που «ήταν απαραίτητο να καθυστερήσουν εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στη χρηματιστηριακή αξία των υπό πώληση περιουσιακών στοιχείων ή την επίπτωση της πανδημίας στο επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας».

Βέβαια η έκθεση αποδίδει εύσημα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών και της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας. Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αναφέρεται η ανάδειξη στις 9 Σεπτεμβρίου του προτιμητέου επενδυτή (Italgas) έναντι 733 εκατ., ενώ για την παραχώρηση της ΥΑΦΑ Καβάλας σημειώνεται πως αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους δύο υποψήφιους «μνηστήρες» (Energean και κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ) έως το α’ τρίμηνο του 2022..

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας επισημαίνεται πως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχει «παγώσει» έως τουλάχιστον τα τέλη Σεπτεμβρίου για να ξεκαθαριστεί σε δικαστικό επίπεδο η κόντρα της εταιρείας με την ELFE αναφορικά με τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε η εταιρεία λιπασμάτων.

Άλλες «κινήσεις» του Υπερταμείου

Για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και το σχέδιο για την ανάπτυξη της Διώρυγας της Κορίνθου, αλλά και η ΕΥΔΑΠ που μαζί με τη διοίκηση της εταιρείας και το υπουργείο Υποδομών βρέθηκε λύση σε μια εκκρεμότητα 16 ετών που έτυχε θερμής αποδοχής από την επενδυτική κοινότητα.

Το Υπερταμείο έχει στο χαρτοφυλάκιό του περισσότερες από 17 θυγατρικές και συμμετοχές, η καθεμιά σε διαφορετικό και πολύ σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά, είναι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, η νέα εταιρεία για το 5G, ΦΑΙΣΤΟΣ. Επίσης έχει εταιρείες που εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, όπως τα ΕΛΤΑ και οι Συγκοινωνίες Αθηνών. Παράλληλα, είναι και οι Ελληνικές Αλυκές, οι θυγατρικές με τις Αγορές Τροφίμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΟΚΑΑ και ΚΑΘ) και η ΔΕΘ.

Επίσης, πολύ σημαντικές είναι οι θυγατρικές του Δημοσίου που διαχειρίζονται το realestate της χώρας, όπως η ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ και η ΓΑΙΑΟΣΕ, αλλά και η εμβληματική Διώρυγα της Κορίνθου. Καθεμιά από τις εταιρείες έχει τη δική της κρυμμένη υπεραξία, και πρέπει να διαμορφώσει το δικό της πλάνο εξέλιξης, αναδιοργάνωσης όπου χρειάζεται και επενδύσεων ώστε να αξιοποιήσει τις δικές της ευκαιρίες και προοπτικές.

Όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, με το σωστό management κάθε θυγατρική του Υπερταμείου μπορεί να γίνει ένα ξεχωριστό bestpractice για τη χώρα και συνολικά κάθε βελτίωση θα έχει μεγάλη θετική επίδραση στην οικονομία και στην κοινωνία.

 

Πηγή: powergame.gr