Ρέγκλινγκ: «Το χρέος της Ελλάδας γίνεται διαχειρίσιμο. Στηρίζουμε την έκθεση Πισσαρίδη»

ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ BAD BANK

Τι δήλωσε ο Επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

 

 

Η πανδημία μπορεί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αναφέρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής».

 

 

H Ελλάδα θα μπορούσε να έχει καθαρό οικονομικό όφελος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια δηλώνει ο επικεφαλής του ESM και εξηγεί υπό ποιες προϋποθέσεις θα οδηγήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές η Έκθεση Πισσαρίδη.

 

 

Όπως αναφέρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ:

 

 

  • Ο μηχανισμός του οποίου ηγείται έχει διαθέσει σχεδόν 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα με μακρές περιόδους ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια. «Αυτός είναι και ο λόγος που μας ενδιαφέρει πολύ η υγιής, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
  • «Έχουμε υπολογίσει πως με τη βοήθειά μας εξοικονομήθηκαν από τον ελληνικό προϋπολογισμό 14 δισ. ευρώ από πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους μόνο το 2019 και ανάλογη θα είναι η εξοικονόμηση και τα επόμενα χρόνια. Έτσι το υψηλό επίπεδο χρέους είναι διαχειρίσιμο».

 

 

Προληπτική γραμμή στο ύψος του 2% του ΑΕΠ

 

 

  • Στην ελληνική περίπτωση ,τα δάνεια που προσφέρει ο ESM είναι περισσότερα από το μισό ελληνικό χρέος με πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης κάθε χρόνο. Ετσι το υψηλό επίπεδο χρέους γίνεται διαχειρίσιμο.

 

“Θα στηρίξουμε την Έκθεση Πισσαρίδη”

 

 

Αναφερόμενος στην Έκθεση Πισσαρίδη, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνει πως «θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και, όπως είπε ο υπουργός ΟΙκονομικών στο συνέδριο του Economist, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα υιοθετήσει πολλά σημεία της έκθεσης. Πιστεύω ότι η Έκθεση Πισσαρίδη αγγίζει πολλά από τα σημαντικά θέματα και αναμένω ότι πολλά από αυτά θα περιληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης».

 

 

Ο επικεφαλής του ESM τέλος, λέει «ναι με προϋποθέσεις» για την bad bank, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η δημιουργία μιας εθνικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι μια δυνατότητα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος την εισηγείται και δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρώπη την απορρίπτει. Θα πρέπει όμως να διαμορφωθεί κατά τρόπο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ειδικότερα με τους κανόνες που ρυθμίζουν τις κρατικές ενισχύσεις».