Real estate: Eπενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά των φοιτητικών κατοικιών

Το γεγονός πιστοποιείται από σειρά νέων επενδύσεων

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά των φοιτητικών κατοικιών εντοπίζουν οι μεγάλες εταιρείες του real estate.

 

 

Πού πιστοποιείται το γεγονός

Το γεγονός πιστοποιείται από σειρά νέων επενδύσεων, που έχουν γίνει ή βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Η πρόσφατη κίνηση της Premia Properties να αποκτήσει τρία συγκροτήματα κατοικιών, που χρησιμοποιούνται ως φοιτητικές κατοικίες, είναι σίγουρο πως θα έχει και συνέχεια.

Η εισηγμένη ήρθε πρόσφατα σε συμφωνία με τις Cepal και doValue, για την απόκτηση τριών κτιρίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Πρόκειται για ακίνητα που αναπτύχθηκαν και λειτουργούνται από την Hamlet Student Flats.

Η κίνηση της πώλησης των κτιρίων εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας ρύθμισης των δανείων της εν λόγω εταιρείας με τους εν λόγω servicers (διαχειριστές κόκκινων δανείων).

Κάτοχος 153 διαμερισμάτων

Κάπως έτσι, η Premia Properties έγινε κάτοχος 153 διαμερισμάτων, τα οποία νοικιάζονται από την Hamlet, που με την σειρά της τα υπεκμισθώνει σε φοιτητές. Μάλιστα, τα διαμερίσματα προσφέρουν και σειρά παροχών, όπως ηλεκτρικό εξοπλισμό, δωρεάν Wi-Fi και υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης.

Στην τιμή του ενοικίου περιλαμβάνονται και τα έξοδα κοινής ωφέλειας. Στόχος της Premia είναι να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο από 1.000 διαμερίσματα σε βάθος πενταετίας. Η εισηγμένη έχει επίσης αποκτήσει ένα συγκρότημα από 58 διαμερίσματα στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά. Πωλητής ήταν η Dimand Real Estate.

Το μοντέλο αυτό της ανάπτυξης κι ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών από ιδιώτες εκτιμάται ότι έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική αγορά, ιδίως δε στις πόλεις που έχουν μεγάλη και σταθερή παρουσία φοιτητών, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο συνδυασμός σύγχρονων κτιρίων, με παροχές σε μια ελκυστική τιμή (ιδίως στην παρούσα συγκυρία υψηλών ενοικίων) θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικός για τους φοιτητές. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ασφαλώς το γεγονός της κοινής συμβίωσης με άλλους φοιτητές, γεγονός που επίσης συνεκτιμάται από τους χρήστες.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, όσες εταιρείες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην αγορά των φοιτητικών κατοικιών, οφείλουν να κινηθούν με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το κόστος ανάπτυξης ή αγοράς του κτιρίου είναι καθοριστικής σημασίας, για να είναι βιώσιμη η συγκεκριμένη επένδυση και να προσφέρει και κάποια απόδοση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις δεν είναι καινούριο.

Οι επενδύσεις από το 2016

Ήδη από το 2016, η Prodea Investments έχει ξεκινήσει να τοποθετείται στην συγκεκριμένη αγορά, αρχικά στην Πάτρα και στη συνέχεια και στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσοντας δύο ξεχωριστά συγκροτήματα, που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν την τελευταία διετία.

Η ΑΕΕΑΠ θα ήθελε να προσθέσει κι άλλα τέτοια ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά δεν είναι εύκολη η εύρεση των κατάλληλων ακινήτων στην κατάλληλη τιμή, ώστε να είναι εφικτή και η εξασφάλιση προσιτών ενοικίων για τους φοιτητές που θα μισθώσουν τα διαμερίσματα αυτά.

Εν τω μεταξύ, αξιοποιώντας τον θεσμό των ΣΔΙΤ, σειρά πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην περιφέρεια, έχει προκηρύξει διαγωνισμούς για την ανάπτυξη χιλιάδων νέων φοιτητικών εστιών, που θα κατασκευαστούν και θα λειτουργούνται από ιδιώτες.

Όταν ωριμάσουν οι σχετικές επενδύσεις και ξεκινήσουν να λειτουργούν, θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσουν μήλον της έριδος μεταξύ των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων, καθώς οι ιδιώτες που θα κατασκευάσουν τα νέα αυτά ακίνητα, θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να μεταβιβάσουν την σύμβαση παραχώρησης, με δεδομένο ότι αυτή θα παρέχει μια σταθερή ροή εσόδων σε βάθος πολλών ετών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, αναμένεται η συμβασιοποίηση διαγωνισμών ΣΔΙΤ αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ για την δημιουργία νέων φοιτητικών υποδομών σε Θεσσαλία, Κρήτη και Θράκη.

Μόνο στην Κρήτη, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή 3.000 φοιτητικών κατοικιών, εκ των οποίων 2.000 στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο. Το έργο των 250 εκατ. ευρώ διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Αρχιρόδον, η Intrakat, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η Άβαξ και το σχήμα Μυτιληναίου-ΑΤΕΣΕ.