Όλα ξεκίνησαν από ένα… αυγό. Η ιδέα για το Egg «φώλιασε» στη Eurobank πριν από οκτώ χρόνια στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης και το egg-enter.grow.go λειτούργησε το 2013 με τη συμβουλευτική υποστήριξη του Corallia. Από τότε ως σήμερα, 1.000 νέοι υποστηρίχτηκαν στα σχέδιά τους και 245 startups πήραν «σάρκα και οστά».
Το σκεπτικό της ιδέας, την αγορά των ελληνικών startups, τη δοκιμασία της πανδημίας αλλά και το όραμα για την επόμενη μέρα, περιγράφει στη συνέντευξή της στο powergame.gr η κυρία Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια και μέλος Συντονιστικής Επιτροπής egg-enter•grow•go & Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Πώς πρωτοξεκίνησε η ιδέα του egg; Ποιο ήταν το σκεπτικό και οι λόγοι που υπαγόρευσαν τη λειτουργία του προγράμματος;
Το egg — enter•grow•go ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013ως μία πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank, με τη συμβουλευτική υποστήριξη του Corallia. Το egg δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει σε νέους επιχειρηματίες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικήςεπώασης, επιτάχυνσηςκαισυνεργασίας, με επιπλέον στόχο την αναχαίτιση της φυγής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
Στην πορεία των ετών, το egg μετεξελίχθηκε σε έναν επιχειρηματικό επιταχυντή όπου ισορροπεί επιτυχημένα μεταξύ εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και επιχειρηματικής ανάπτυξης, καθώς αποτελείται πλέον από δύο πλατφόρμες υποστήριξης και ένα συνεργατικό σχηματισμό καινοτομίας όπως παρακάτω:
- Πλατφόρμα Start-Up, η οποία απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες και νεοφυείς εταιρείες με πρώιμες επιχειρηματικές ιδέες.
Πλατφόρμα Scale-Up, η οποία απευθύνεται σε πιο ώριμα startups που αναζητούν επιτάχυνση της προϊοντικής τους ανάπτυξης, αύξηση πωλήσεων και τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης, βελτιώνοντας έτσι, συνεχώς, την ανταγωνιστικότητα των καινοτόμων εταιρειών στην παγκόσμια αγορά, πάνω σε δύο βασικούς πυλώνες, την εξωστρέφεια και τη χρηματοδότηση.
Συνεργατικός Σχηματισμός Καινοτομίας στον κλάδο Τουρισμός-Πολιτισμός με κύριο στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της χώρας και με τη συμμετοχή, αρχικά, 13 καινοτόμων επιχειρήσεων, με την υπόσχεση εντός διετίας να αυξηθούν σε 30.Από το 2013 έως σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί 8 κύκλοι. Έχετε κάποια συνολικά στοιχεία για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε όλο αυτό το διάστημα και για τον τελικό αριθμό επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στo egg;
Στα 8 χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος και αντίστοιχους ολοκληρωμένους κύκλους, έχουν υποστηριχθεί 1.000 νέοι επιχειρηματίες και συνολικά, 245 startups, από τις οποίες οι 130 δραστηριοποιούνται, ήδη, επιχειρηματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καταγράφοντας 303 προσλήψεις ατόμων ενώ, είναι αξιοσημείωτο ότι, 33 εταιρείες κατέθεσαν πατέντες & ευρεσιτεχνίες. Ενδεικτικό της επιτυχούς εξέλιξης των startup που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, είναι το ποσό των 9.6 εκατ. ευρώπου αποτελεί τον κύκλο εργασιών των eggstartups από 87 εταιρείες, καθώς επίσης και το ποσό των22 εκατ. ευρώ που αποτελεί τις επενδύσεις από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (equityfunding) σε 30 εταιρείες egg. Παράλληλα, η Eurobank, έχει χρηματοδοτήσει 40 εταιρείες egg με, συνολικά, 2.5 εκατ. ευρώ.
Στον τελευταίο, ένατο κύκλο, προκρίθηκε το 83% των επιχειρήσεων. Τι σημαίνει αυτό για την ωριμότητα και την ποιότητα των σχεδίων που υποβάλλονται με τις αιτήσεις;
Στον 9ο κύκλο της Πλατφόρμας eggStart-Up προκρίθηκαν 45 startup επιχειρήσεις. Στη διαδικασία ένταξης κυριάρχησαν ισχυρά ποσοτικά και ποιοτικά θετικά χαρακτηριστικά με αύξηση των συμμετεχόντων, ενισχυμένο ανταγωνισμό, υψηλό επίπεδο ωριμότητας σχεδίων και ικανοποιητική διασπορά, σύμφωνα με κλαδικά και ηλικιακά κριτήρια. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τον στρατηγικό σχεδιασμό του 9ου κύκλου της Πλατφόρμας, με κεντρικές κατευθύνσεις την ενθάρρυνση πολυπληθών επιχειρηματικών ομάδων σε κλάδους αιχμής που χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό καινοτομίας.
Το 56% των επιχειρηματικών σχεδίων που προκρίθηκαν φέτος διαθέτει ήδη εταιρεία, θετική ένδειξη ωρίμανσης του ελληνικού οικοσυστήματος startup και ποιοτικό χαρακτηριστικό που συνιστά και στρατηγικό στόχο για το egg. Επιπλέον, καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον και από πιο ώριμες ηλικιακά ομάδες, καθώς το 51% του συνόλου των συμμετεχόντων στις επιχειρηματικές ομάδες έχει ηλικία άνω των 35 ετών, ενώ, το πλέον υψηλότερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στους κλάδους Καινοτόμων Εφαρμογών Τουρισμού (16%), Καινοτόμων Ιατρικών Εφαρμογών & του ευρύτερου κλάδου Επιστημών Υγείας (16%), Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με έμφαση σε InternetofThings (12%), του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (13%), καθώς και Αναδυόμενων Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών FinTech (9%).
Πόσο κομβικής σημασίας πιστεύετε ότι είναι η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σήμερα και πώς νιώθετε στην Eurobank για τις πρωτοβουλίες αυτές;
Σε καιρούς που η καινοτομία, ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρηματικού και παραγωγικού μοντέλου είναι μονόδρομος, ένα φυτώριο καινοτομίας, σύγχρονης σκέψης, ιδεών και προϊόντων, είναι σημαντικό πλεονέκτημα για έναν χρηματοπιστωτικό όμιλο όπως η Eurobank. Υπό αυτό το πρίσμα, o επιχειρηματικός επιταχυντής egg συμβάλλει ουσιαστικά στο πλαίσιο και του δικού μας ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και συνολικά στο ψηφιακό άλμα της χώρας, αφού κάθε χρόνο όλο και περισσότερες καινοτόμες επιχειρήσεις αποφοιτούν και κατακτούν την εγχώρια και διεθνή αγορά.
Θεωρείτε ότι η πανδημία και γενικά η διεθνής οικονομική συγκυρία της τελευταίας δεκαετίας, λειτούργησε θετικά προς την ενεργοποίηση ενδιαφέροντος για startups;
Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα εν μέσω της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια διένυε ένα μονοπάτι ωρίμανσης όμως, ξαφνικά, ήρθε αντιμέτωπο με απρόβλεπτες αναταράξεις. Όπως όλες οι κρίσεις, έτσι και εκείνη του Covid-19, έφερε δυσκολίες αλλά δημιούργησε και ευκαιρίες.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν αφορούν στο ότι οι περισσότερες startup εταιρείες δεν μπόρεσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους όπως θα περίμεναν, ενώ μειώθηκαν οι ευκαιρίες προσέλκυσης χρηματοδότησης. Ωστόσο, οι startups που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την τηλεκπαίδευση αλλά και σε ό,τι αφορά στην ανάσχεση της μετάδοσης του κορονοϊού, έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν.
Αναπόφευκτα, ο τομέας που πήρε τη μεγαλύτερη προβολή και ενδιαφέρον είναι ο ευρύτερος κλάδος επιστημών υγείας με το Biotech να έχει την τιμητική του. Στο egg, υποστηρίξαμε πρωτοβουλίες ψηφιακής καινοτομίας έναντι στον κορονοϊό, που διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Υγείας και, επιπλέον, αναπτύξαμε ένα πλέγμα δράσεων με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής & ερευνητικής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα, με έμφαση στο συγκεκριμένο πεδίο υγείας.
Μεταπανδημικά, στη χώρα αλλά και διεθνώς στοχεύουμε σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο με ψηφιακή κατεύθυνση όπου οι startups θα αναλάβουν καθοριστικό ρόλο στον ταχύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.
Κυρία Μπαχταλιά, στην ουσία το έργο του egg είναι η σύνδεση επιστήμης, ιδιοφυίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με ενδιάμεσο μία τράπεζα;
Η ανάπτυξη συνεργειών και δράσεων διασύνδεσης, εντός του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, είναι κομβική για τη μεγιστοποίηση της δυναμικής εξέλιξης της νέας, εγχώριας επιχειρηματικότητας. Ο ελληνικός ερευνητικός ιστός έχει κατακτήσει υψηλές θέσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάταξη και δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, τόσο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όσο και για την αναστροφή του έντονου, κατά τα τελευταία χρόνια, μεταναστευτικού κύματος του αξιόλογου ανθρώπινου κεφαλαίου.
Η ικανότητα της Ελλάδας να προωθήσει τη διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά και να διασυνδέσει τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα με την καινοτομία, θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα ατόμων με τις απαραίτητες δεξιότητες, οι οποίες αποτελούν το «καύσιμο» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα, θα πρέπει να αναλάβουν στοχευμένες δράσεις, ώστε να συγκλίνουν, η επιστήμη και η γνώση με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα με απώτερο στόχο να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Η Eurobank στηρίζει με συνέπεια κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, με όχημα τη διαρκή επένδυσή της στο egg.
Πόσο δυνατή είναι η ελληνική startup κοινότητα; Πόσο φιλόδοξη και πόσο ώριμη συγκριτικά και με άλλες ευρωπαϊκές αγορές;
Σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής ετήσιας μελέτης που συνέταξε το Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital, το 2020 10 ελληνικές startups έλαβαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί ποτέ (σε ελληνικές startups) συγκεντρώνοντας, αθροιστικά, 115 εκατ. ευρώ, ενώ, συνολικά στις ελληνικές startup επενδύθηκαν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ. Η μελέτη επισημαίνει τη συνεχιζόμενη θετική επίπτωση του Equifund, μέσω του οποίου οι επενδύσεις που έγιναν σε ελληνικά startup ανήλθαν κατά τη διάρκεια του 2020 σε περίπου 34 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο στα 92 εκατ. ευρώ από το 2017 έως σήμερα.
Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Πολιτεία θεσμικά, οι στρατηγικές δράσεις όπως το egg της Eurobank και το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας για την εφαρμοσμένη έρευνα, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να ανθίσει η καινοτόμος επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Αισιόδοξα εξάλλου είναι τα μηνύματα όπου με συνεχή ανοδική πορεία από το 2014, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 5 χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση επιδόσεων, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας.
Από τη συνολική εμπειρία συμμετοχής και των εννέα κύκλων, ποιοι είναι οι τομείς δραστηριότητας που προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
Καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του egg — enter•grow•go ενθαρρύνουμε επιχειρηματικά σχέδια σε δυναμικούς κλάδους όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι τεχνολογίες 5G, η Βιοτεχνολογία και ο ευρύτερος κλάδος Επιστημών Υγείας, η Ενέργεια, η Αγροτική Τεχνολογία, οΤουρισμός και γενικότερα σύγχρονες ολοκληρωμένες λύσεις στα πρότυπα ESG. Πρόκειται για τομείς που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, να δημιουργήσουν επιπλέον πλούτο και νέες θέσεις εργασίας, και μάλιστα καλύτερα αμειβόμενες.
ΠΗΓΗ: Powergame.gr