Στον αέρα βρίσκεται ο μεγάλος διαγωνισμός του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για την ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου των οικοδομικών αδειών και την «γεωμετρική τεκμηρίωση» σχεδόν 550.000 κτιρίων σε 32 δήμους της χώρας μετά την προδικαστική προσφυγή της κοινοπραξίας Mytilineos – Master στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 225 εκατ. ευρώ (μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης) ανεστάλη μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου καθώς η κοινοπραξία υποστηρίζει πως η διακήρυξη ενοποιεί άσχετα μεταξύ τους αντικείμενα, όπως οι ψηφιοποιήσεις χάρτινων αρχείων και οι επισκέψεις σε κατοικίες και επιχειρήσεις για «γεωμετρική τεκμηρίωση» ακινήτων στο πλαίσιο σύνταξης του λεγόμενου Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη. Σύμφωνα με την κοινοπραξία, ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί και να προκηρυχθούν ξεχωριστοί διαγωνισμοί για τα διαφορετικά αντικείμενα.
Μια κοινοπραξία της Mytilineos με την Globiled (ειδικεύεται στον τομέα του φωτισμού εγκαταστάσεων και δρόμων) συμμετέχει στο διαγωνισμό των 300 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των 600.000.000 σελίδων που βρίσκονται στα Υποθηκοφυλακεία. Το διαγωνισμό της Ελληνικό Κτηματολόγιο, που κινείται με τους ίδιους αργούς ρυθμούς, διεκδικούν και άλλες πέντε κοινοπραξίες υπό τον ΟΤΕ, την Vodafone Ελλάδος, την Wind Hellas, την Unisystems και την Intrasoft.
Στο διαγωνισμό του ΤΕΕ, η ψηφιοποίηση αφορά την περίοδο μέχρι το Νοέμβριο του 2018 και περίπου 3,5 εκατομμύρια κτίρια. Από το 2018 όλες οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και όλα τα σχέδια, μελέτες δικαιολογητικά και διοικητικές πράξεις τηρούνται ψηφιακά στο σύστημα e-Άδειες του οποίου πάροχος είναι το Επιμελητήριο. Το ΤΕΕ έχει αναλάβει να προχωρήσει και το διαγωνισμό για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη η σύμβαση για τον οποίο υπεγράφη πρόσφατα με την κοινοπραξία ΟΤΕ – Intrasoft International.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί έργα ψηφιοποίησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με σφιχτά χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες προβλέψεις για το ποσοστό εργασιών που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί κάθε χρόνο μέχρι το 2025. Για να τηρηθούν αυτά τα χρονοδιαγράμματα, σχεδόν όλοι οι διαγωνισμοί πρέπει να έχουν προκηρυχθεί (και ορισμένοι να έχουν ανάδοχο) μέχρι τις αρχές του νέου έτους.
Εκτός από το χάρτινο αρχείο του Κτηματολογίου και των οικοδομικών αδειών, τα υπόλοιπα έργα αφορούν την ψηφιοποίηση περίπου 300.000.000 φυσικών σελίδων του συστήματος Δικαιοσύνης, περίπου 190.000.000 εξετάσεις απεικόνισης διαφόρων μεγεθών (ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, καρδιογραφήματα) του συστήματος δημόσιας υγείας, γύρω στις 55.000.000 φυσικές σελίδες των Γενικών Αρχείων του Κράτους, περίπου 61.500.000 σελίδες (A4, δεμένες και άδετες) του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, γύρω στις 17.000.000 φυσικές σελίδες απαλλοτριώσεων, γύρω στα 7.000.000 φυσικά αρχεία ναυτιλιακών υποθέσεων (νηολόγιο, αρχεία εταιρειών, προσωπικά αρχεία ναυτικών, άλλα ναυτιλιακά αρχεία).