Πρώτη κατοικία: Τη ρύθμιση των δανείων ζητούν οι τράπεζες από τους πολίτες

ΣΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΥΕΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Στενεύει το χρονικό περιθώριο κατά το οποίο θα ισχύει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς ο νόμος 4605/2019 θα ρίξει «αυλαία» στις 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τράπεζες, εδώ και μήνες, «τρέχουν» μια καμπάνια ενημέρωσης, καλώντας -με επιστολές, τηλεφωνικά και emails- τους πολίτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ν. 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες έχουν διαμορφώσει ειδικούς χώρους υποδοχής σε πολλά καταστήματα για την διευκόλυνση υποβολής των αιτημάτων των ενδιαφερομένων, και ειδικότερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που λαμβάνουν όποια υποστήριξη χρειαστεί από εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι μόνο περιορισμένος αριθμός δανειοληπτών έχει κάνει χρήση του νέου νόμου για την πρώτη κατοικία, παρά το γεγονός ότι προσφέρει σημαντικά λειτουργικά και ουσιαστικά πλεονεκτήματα στους δανειολήπτες.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τράπεζες θεωρούν ως εξαιρετικά σημαντικό να γίνει αντιληπτό από τους δανειολήπτες και από τους συμβούλους τους, ότι σύμφωνα με τον νόμο 4605/2019, έχουν δύο δυνατότητες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία:

-Εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του ν. 4605/2019, να υποβάλλουν την αίτησή τους στην ειδική πλατφόρμα και να απευθυνθούν, εάν χρειάζονται οποιαδήποτε διευκρίνιση και υποστήριξη, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ή και στην Τράπεζα από όπου έχουν λάβει το δάνειο.

-Εάν, δεν πληρούν τα κριτήρια προστασίας του ν. 4605/2019, να επιδιώξουν διμερή ρύθμιση με την Τράπεζά τους. Οι Τράπεζες προσφέρουν πολλές διαφορετικές λύσεις, όπως ενδεικτικά επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου για μεγάλο χρονικό διάστημα, σημαντική μείωση επιτοκίου, προγράμματα χαμηλής εκκίνησης με σταδιακή αύξηση της δόσης ανά τριετία καθώς και προγράμματα μείωσης της οφειλής μέχρι και το ύψος της αξίας της κατοικίας με διαγραφή του υπολοίπου, εάν ο οφειλέτης εξυπηρετήσει κανονικά τη ρύθμιση (φυσικά δεν γίνεται μείωση αν η αξία της κατοικίας είναι μεγαλύτερη από το δάνειο, ή εάν ο δανειολήπτης διαθέτει υψηλά εισοδήματα, ή σημαντική περιουσία). Ιδιαίτερη πρόνοια υπάρχει από τις ίδιες τις Τράπεζες για ευπαθείς ομάδες (άνεργους, ασθενείς, πολύτεκνους).