Quantcast

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Επιδοτήσεις έως 40.000 για νέους αγρότες

Η προκήρυξη θα γίνει στα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου

Στην αφετηρία για να διεκδικήσουν τη μεγαλύτερη επιδότηση που δόθηκε ποτέ σε νέους αγρότες, ύψους 35-40.000 ευρώ εκ των οποίων το 70% με την ένταξή τους στο πρόγραμμα, είναι χιλιάδες νέοι, αγρότες.

 

 

 

Το υψηλό, διπλάσιο από τις προηγούμενες φορές, πριμ πρώτης εγκατάστασης όπως είναι η επίσημη ονομασία του προγράμματος, σε συνδυασμό με τις προοπτικές που προσφέρει πλέον ο αγροδιατροφικός τομέας κινητοποίησε πολλούς νέους να προσέλθουν στα γραφεία των γεωπόνων – μελετητών για να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες.

«Είχαμε ακόμη και περιπτώσεις νέων ανθρώπων που δεν ασχολούνται σήμερα με την γεωργία, οι οποίοι ήρθαν στο γραφείο και μας είπαν: «έχω πέντε στρέμματα στο χωριό, μπορώ να ενταχθώ;», αναφέρει έμπειρος μελετητής στο «Ρ» για να καταδείξει το μέγεθος του ενδιαφέροντος.

Η προϋπόθεση για ελάχιστο τζίρο λειτουργεί ως «κόφτης»

Ωστόσο, αποτρεπτικά για την υποβολή αίτησης λειτουργεί η υποχρέωση για ελάχιστο κύκλο εργασιών που προβλέπεται για όλους όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Έστω ότι ένας νέος αγρότης ενταχθεί στο πρόγραμμα με τυπική απόδοση (προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των στρεμμάτων του επί συγκεκριμένο ποσό που έχει καθοριστεί ανάλογα την καλλιέργεια, για παράδειγμα στα δέντρα είναι 675 ευρώ) 20.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι από το επόμενο ημερολογιακό έτος από το έτος ένταξης στο πρόγραμμα (η ένταξη θα γίνει το 2022, άρα από το 2023) θα πρέπει να έχει ελάχιστο κύκλο εργασιών από γεωργικές δραστηριότητες (δεν συνυπολογίζονται επιδοτήσεις) τουλάχιστον το 50% της τυπικής απόδοσης, ήτοι 10.000 ευρώ, όπως αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης.

Ο ελάχιστος τζίρος των 10.000 ευρώ θα ισχύει για τρία χρόνια. Τον τέταρτο χρόνο, η τυπική απόδοση αυξάνεται κατά 20% στις 24.000 ευρώ και από τον πέμπτο χρόνο και για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ελάχιστος κύκλος εργασιών αυξάνεται στο 60% της τυπικής απόδοσης, ήτοι στις 14.400 ευρώ.

Καθώς η ποινή για εκείνους που δεν θα επιτύχουν το συγκεκριμένο κύκλο εργασιών είναι η απένταξη από το πρόγραμμα και η επιστροφή του ποσού της επιδότησης, ουσιαστικά η συγκεκριμένη διάταξη λειτουργεί ως «κόφτης» για τους – περισσότερους – νέους που δεν προέρχονται από αγροτικές οικογένειες αφού χωρίς υποστήριξη, εμπειρία ή έτοιμο κανάλι διάθεσης της παραγωγής στην αγορά, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος
τζίρος και μάλιστα με το «καλημέρα».

Αποτρεπτικά για εκείνους που δεν έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική ενασχόλησης με τον αγροτικό τομέα λειτουργεί ταυτόχρονα και η υποχρέωση να ασκούν γεωργική δραστηριότητα τουλάχιστον για 8 χρόνια μετά την ένταξή τους στο πρόγραμμα των νέων αγροτών (μέχρι τώρα το όριο ήταν 5 χρόνια).

 

Μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον 30% το ενδιαφέρον

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μελετητών, το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι αυξημένο τουλάχιστον κατά 30% συγκριτικά με την τελευταία προκήρυξη.

Εάν δεν υπήρχε ο προαναφερθείς «κόφτης», τότε ενδεχομένως οι αιτήσεις που θα υποβάλλονταν στο πρόγραμμα να ήταν αυξημένες ακόμη και κατά 50%.

Όσον αφορά στο «κατώφλι» μορίων που πρέπει να συμπληρώσει κάποιος για να ενταχθεί σίγουρα στο πρόγραμμα, υπάρχουν εκτιμήσεις που το φέρνουν πάνω από τα 70-75 μόρια στις περιφέρειες με μεγάλη ζήτηση (Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία) κι άλλες που το τοποθετούν στην περιοχή των 65.

Κοινή, πάντως, είναι η εκτίμηση ότι τις περισσότερες πιθανότητες ένταξης έχουν:

  1. οι ασχολούμενοι με την αιγοπροβατοτροφία,
  2. όσοι έχουν ιδιόκτητη γη στο σύνολό της,
  3. όσοι έχουν τυπική απόδοση άνω των 15.000 ευρώ, άρα καλλιέργειες κηπευτικών, δέντρων,
  4. επιτραπέζιων σταφυλιών και αρωματικών φυτών,
  5. όσοι δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές
  6. και όσοι δραστηριοποιούνται σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων (σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η μοριοδότηση είναι υψηλή).

 

Κλειδί ένταξης στο πρόγραμμα οι επενδύσεις

Κλειδί ένταξης ενός νέου αγρότη στο πρόγραμμα μπορεί να αποδειχθούν και οι επενδύσεις. Για πρώτη φορά στη φετινή πρόσκληση προβλέπεται ότι όσοι νέοι αγρότες δηλώσουν (και στη συνέχεια πραγματοποιήσουν) επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό, κτίρια και κατασκευές θα πριμοδοτηθούν με 5 μόρια εάν το ύψος των επενδύσεων δεν ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ και με 10 εάν ανέλθει έως τις 17.500 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα μπορούν να συμπεριληφθούν και στα Σχέδια Βελτίωσης που επίσης θα προκηρυχθούν το Φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000, ίσως και 12.000 νέοι αγρότες, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός του οποίου φαίνεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 380-420 εκατ. ευρώ, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί ν’ αυξηθεί περισσότερο αν το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο.

Πηγή: powergame.gr