Quantcast

Πρεμιέρα για την ενεργειακή πλατφόρμα φυσικού αερίου της ΕΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η ενέργεια αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δημιουργία μίας δεξαμενής αγοραστών φυσικού αερίου με σκοπό την τιθάσευση των υψηλών τιμών που συντάραξαν την Ευρώπη τους περασμένους μήνες

Το πρώτο βήμα πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δημιουργήσει μια δεξαμενή αγοραστών φυσικού αερίου και να τους συνδέσει με πωλητές για να αποφευχθούν οι αυξήσεις των τιμών που αναστάτωσαν τις αγορές ενέργειας πέρυσι.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η ενέργεια αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δημιουργία μίας δεξαμενής αγοραστών φυσικού αερίου με σκοπό την τιθάσευση των υψηλών τιμών που συντάραξαν την Ευρώπη τους περασμένους μήνες. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στην προετοιμασία της Ευρώπης για τον επόμενο χειμώνα και την περίοδο πλήρωσης της αποθήκευσης.

Η Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ προσφέρει την ευκαιρία, ιδίως σε μικρότερες επιχειρήσεις, να εξασφαλίσουν σταθερό εφοδιασμό με φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές, προσεγγίζοντας νέες αγορές και προμηθευτές. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη βοήθεια «κεντρικών αγοραστών», οι οποίοι θα παρέχουν στήριξη στη διαπραγμάτευση και τη μεταφορά προμηθειών φυσικού αερίου.

Αν και η αγορά αερίου από τις εταιρείες είναι εντελώς εθελοντική, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι τοπικές εταιρείες υποβάλλουν τη ζήτησή τους για ένα ισοδύναμο του 15% των υποχρεώσεων πλήρωσης της αποθήκης αερίου κάθε κράτους μέλους, όπως ορίζεται στον κανονισμό για την αποθήκευση αερίου.

«Όσο περισσότεροι συμμετέχοντες υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να βρούμε ελκυστικές συμφωνίες για το φυσικό αέριο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς. «Αυτή είναι η στιγμή να αξιοποιήσετε πλήρως» το νέο εργαλείο.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η ΕΕ αναμένει να υπογραφούν οι πρώτες συμβάσεις με προμηθευτές —από τις ΗΠΑ έως τη Μέση Ανατολή και την Αφρική— γύρω στον Ιούνιο. Ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Ωστόσο, υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός για το πώς θα λειτουργήσει το νέο εργαλείο.

«Αν οι μεγαλύτεροι αγοραστές μπορούν να διαπραγματευτούν μια καλύτερη τιμή απευθείας με τους πωλητές, γιατί να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό AggregateEU;» αναρωτήθηκε ο Kim Talus, διευθυντής του Κέντρου Tulane για το Ενεργειακό Δίκαιο.