Πόσο και πότε αυξάνονται οι συντάξεις – Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ

Τον Ιανουάριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο κατά το οποίο αυξάνονται τα ποσά αναπλήρωσης και αναλογικά και οι συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο φέρνει αύξηση 8,5% στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.
Αυτό σημαίνει ότι μια σύνταξη των 895 ευρώ, για κάποιον ο οποίος έχει 35 χρόνια εργασίας θα ανέβει στα 985 ευρώ μετά τις αλλαγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης που για τη 40ετία φθάνει στο 51% από 42,80% σήμερα οδηγεί σε αυξήσεις της τάξεως 10% -11% στα τελικά ποσά για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ και έως 14% για υψηλότερες.

Tο σενάριο που επιλέγεται για την 35ετία οδηγεί σε ποσοστό αναπλήρωσης 40,5% έναντι 33,81% σήμερα.

Πρόκειται για νέους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης που είχαν αδικηθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου. Στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών και να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις που είχαν δημιουργηθεί.

Η αφετηρία από την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις θα είναι η 4η Οκτωβρίου 2019, γεγονός που σημαίνει ότι μαζί με τις αυξημένες συντάξεις που θα καταβληθούν μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού θα χορηγηθούν και αναδρομικά.