Πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες

Το πώς θα διακυμανθούν οι τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες και το 2023, καθορίζεται από δύο ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις, βάσει των οποίων γίνονται και οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών και επενδυτικών

Με τις τιμές των καυσίμων να παραμένουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, την τιμή του diesel στα πρατήρια να έχει ξεπεράσει αυτήν της αμόλυβδης τελευταία και τα νοικοκυριά να ετοιμάζονται να παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης, το ενδιαφέρον όχι μόνο των επενδυτών αλλά και των καταναλωτών στρέφεται σχεδόν καθημερινά στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Σήμερα, το Brent διαπραγματεύεται κοντά στα 91 δολάρια, περίπου 25% χαμηλότερα από τα υψηλά του περασμένου Ιουνίου, και 10% υψηλότερα από πέρσι τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, η τιμή του αμερικανικού αργού WTI διαμορφώνεται στα 85 δολάρια, 28% χαμηλότερα από τον Ιούνιο και 7% υψηλότερα από πέρσι.

 

Το πώς θα διακυμανθούν οι τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες και το 2023, καθορίζεται από δύο ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις, βάσει των οποίων γίνονται και οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών και επενδυτικών. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι ανησυχίες της μεγάλης οικονομικής επιβράδυνσης και της επερχόμενης ύφεσης που λογικά θα οδηγήσουν σε πτώση της ζήτησης, άρα και των τιμών, ενώ από την άλλη βλέπουμε την παραγωγή να μειώνεται και να αυξάνονται οι φόβοι νέων προβλημάτων στην πλευρά της προσφοράς, προσφέροντας στήριξη στις τιμές. Παράλληλα, παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα η αβεβαιότητα σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία να περνάει σε νέα φάση μετά τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας και τις πυραυλικές επιθέσεις της Μόσχας στο Κίεβο.

Επίσης, ένας από τους βασικούς καταλύτες για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές τιμές του πετρελαίου είναι η ζήτηση που προέρχεται από την Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποτελεί την ατμομηχανή, το εργοστάσιο, τον κύριο καταναλωτή της παγκόσμιας οικονομίας και τη χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές πετρελαίου, με αποτέλεσμα να επηρεάζει καθοριστικά τις τιμές. Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε φάση σημαντικής επιβράδυνσης, με τους αναλυτές να τοποθετούν την ανάπτυξη στο σύνολο του 2022 χαμηλότερα από το 3%. Η πολιτική του μηδενικού covid έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και όσο η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα περιορίζεται τόσο οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου θα υποβαθμίζονται.

Πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας. Την εβδομάδα που μας πέρασε, η EIA εξέδωσε το βραχυπρόθεσμο outlook που περιλαμβάνει τις προβλέψεις για τις τιμές και την παραγωγή πετρελαίου. Στην έκθεση υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις παγκόσμιες τιμές του Brent, επικαλούμενη τη μακροοικονομική αβεβαιότητα και τη μειούμενη ζήτηση για πετρέλαιο. Σύμφωνα με αυτές, η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2022 στα 102,09 δολάρια, από 104,21 δολάρια προηγουμένως, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI στα 95,74 δολάρια κατά μέσο όρο, έναντι 98,07 προηγουμένως. Για το 2023, η EIA τοποθετεί τη μέση τιμή του Brent στα 94,58 δολάρια το βαρέλι και του WTI στα 88,58 δολάρια το βαρέλι.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στον απόηχο της απόφασης του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, η Goldman Sachs αναβάθμισε τις προβλέψεις της, τοποθετώντας το Brent στα 104 δολάρια το βαρέλι το 2022, από 99 προηγουμένως και στα 110 δολάρια το 2023, από 108 προηγουμένως. Στο ίδιο πλαίσιο, η Standard Chartered προχώρησε στην αναθεώρηση των δικών της προβλέψεων, τοποθετώντας την ανάπτυξη της ζήτησης για πετρέλαιο το 2023 στα 1,26 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που ισοδυναμεί με μείωση της ζήτησης κατά 900.000 βαρέλια από την αρχή του 2022.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και το 2023, εξέλιξη που θα συμβάλλει καθοριστικά στο να συνεχιστεί η ακρίβεια καθώς μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν προβλέπουν τόσο σύντομα μία μεγάλη και βαθιά ύφεση που θα ρίξει τις τιμές απότομα.