Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται η αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να συνεχίζουν την ανοδική πορεία, καθιστώντας αισθητά ακριβότερο τον δανεισμό των χωρών, κάτι που αντανακλά το περιβάλλον εντεινόμενης αστάθειας και ανησυχίας.
Η πτώση των χρηματιστηρίων, η άνοδος των επιτοκίων στα ομόλογα, η απόσυρση πλασματικής ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες που δεν αντιστοιχεί σε πραγματική αξία παραγόμενων υπηρεσιών και προϊόντων, ουσιαστικά επανατιμολογούν τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία.
Η ενεργειακή κρίση, η πολιτική των υψηλότερων επιτοκίων, ο φόβος περί επιβράδυνσης -ή και ακόμη χειρότερα, ύφεσης της οικονομίας-, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία συνθέτουν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», το οποίο ωθεί τους επενδυτές άρον – άρον στην πόρτα της… εξόδου.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής του φθηνού δανεισμού.
H απόδοση του -πάντα ευμετάβλητου- 10ετούς τίτλου της Ελλάδας σημειώνει περαιτέρω άνοδο κατά 7 μονάδες βάσης και εκτινάσσεται στο 4,75%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017. Την ίδια ώρα, τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) καθορίζονται στις 261 μονάδες βάσης.
Tην ίδια ώρα, στην Ιταλία, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και τη διαφαινόμενη ανάληψη της πρωθυπουργίας από την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύεται στα επίπεδα των 4,6%, φλερτάροντας με το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -4,93%, ενώ στο ίδιο διάστημα μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον Τραπεζικό Δείκτη, σε ποσοστό -7,7%.
Στη σημερινή συνεδρίαση, καταγράφονται ανοδικές τάσεις με την αγορά να κινείται πάνω από τις 800 μονάδες, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών. Η αγορά ανακάμπτει μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει συνολικές απώλειες 4,93%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφωνόταν, στις 15.15, στις 803,54 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,36%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 805,35 μονάδες (+1,59%) με την αξία των συναλλαγών στα 37,25 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,49%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,08%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+6,41%), της Εθνικής (+2,84%), της Lamda Development (+2,81%) και της Eurobank (+2,32%). Αντιθέτως πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (-0,37%) και του ΟΛΠ (-0,28%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών (+4,74%), της Ακίνητης Περιουσίας (+2,68%) και των Τραπεζών (+2,03%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-0,21%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-0,19%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 2.968.060 και 2.142.632 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 4,684 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή με 4,643 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινούνται 64 μετοχές, 41 πτωτικά και 18 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ιντερτέκ +9,02% και Τέρνα Ενεργειακή +6,41%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ακρίτας -18,06% και ΑΝΕΚ (πο) -9,52%.