Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, δίνει τη δική του οπτική, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την ασταθή -όπως της χαρακτηρίζει- αγορά κρυπτονομισμάτων, συγκρίνοντάς την μάλιστα με την κρίση των ενυπόθηκων δανείων στα τέλη της δεκαετίας του 2000.
Σε ένα άρθρο γνώμης για τους New York Times την Πέμπτη, ο Κρούγκμαν είπε ότι «βλέπει δυσάρεστους παραλληλισμούς» μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και της κατάρρευσης των αμερικανικών subprime, το οποίο γονάτισε ολόκληρη την αγορά κατοικίας και πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση 2007-2008.
«Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις που απηχούν τη συντριβή των subprime πριν από 15 χρόνια», λέει ο Κρούγκμαν.
Η κρίση των subprime ήταν ουσιαστικά το αποτέλεσμα των τραπεζών που χορηγούσαν δάνεια σε άτομα υψηλότερου κινδύνου, σε μια εποχή που τα επιτόκια ήταν χαμηλά και οι τιμές των κατοικιών εκτοξεύονταν στα ύψη. Μόλις κορέστηκε η αγορά, οι ιδιοκτήτες κατοικιών βρέθηκαν σε αρνητικά ίδια κεφάλαια ανίκανοι να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες για τους δανειστές.
Τα bitcon δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομπελίστας οικονομολόγος, είναι γνωστός για την αντίθεσή του προς τα bitcoin, τα οποία έχει παρομοιάσει στο παρελθόν με ένα σχήμα Ponzi .
«Πολλοί δανειολήπτες δεν καταλάβαιναν σε τι έμπαιναν», αναφέρει στο άρθρο του στους NYT.
Ωστόσο, ο βραβευμένος με Νόμπελ δεν είναι πεπεισμένος ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν συστημικό κίνδυνο: «Οι αριθμοί δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να το κάνουν αυτό». Ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων αξίζει περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.