Ποιοι άνεργοι κόβονται από τις παροχές του ΟΑΕΔ

Με το νέο νόμο «Δουλειά Ξανά» που προωθεί το υπουργείο Εργασίας οι άνεργοι για να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στις λίστες του οργανισμού θα πρέπει να ακολουθούν το νέο πλαίσιο

Από μπαράζ… δοκιμασιών θα πρέπει να περνούν πλέον οι άνεργοι προκειμένου να διασφαλίσουν τη «θέση» τους στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, αλλά και το πολυπόθητο επίδομα ανεργίας. Κι αυτό, γιατί με το νέο νόμο «Δουλειά Ξανά» που προωθεί το υπουργείο Εργασίας οι άνεργοι για να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στις λίστες του οργανισμού θα πρέπει να ακολουθούν το νέο πλαίσιο που θέτει ο νόμος.

 

Αρχικά, ο κάθε άνεργος θα πρέπει να κάνει Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης από τον αναζητούντα εργασία σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), νυν ΟΑΕΔ. Θα περιλαμβάνει τις γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, την προηγούμενη απασχόλησή του καθώς και τις ανάγκες κατάρτισης του αναζητούντος εργασία ή άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει το ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ, το οποίο θα καταρτιστεί με όσους αναζητούν εργασία. Στο μητρώο θα υπάρχουν τα στοιχεία τους, ενώ θα περιλαμβάνονται ακόμη τυχόν προτάσεις για απασχόληση, η ύπαρξη ή μη ατομικού σχεδίου δράσης κ.α. Η εγγραφή και παραμονή στο μητρώο θα αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο αναζητών εργασία να είναι δικαιούχος των επιδομάτων, βοηθημάτων και παροχών που προβλέπονται κατά περίπτωση.

Το μεγάλο «ψαλίδι» στους δικαιούχους όμως αναμένεται να έρθει από ένα νέο κανόνα που τίθεται σε εφαρμογή. Πλέον οι άνεργοι για να παραμείνουν στη λίστα των ανέργων θα πρέπει να είναι ενεργοί και να ανταποκρίνονται στις προτάσεις της ΔΥΠΑ. Μάλιστα, θα έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν μέχρι τρεις προτάσεις και μετά θα… καίγονται. Και για την ακρίβεια θα βγαίνουν από τις λίστες ανεργίας και κατ’ επέκταση θα χάνουν τις παροχές του ΟΑΕΔ.

Ως κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία. Επίσης προβλέπεται διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

Παράλληλα, για να μπορεί να λαμβάνει τις παροχές του ΟΑΕΔ ένας άνεργος θα πρέπει να μην ξεπερνά τα προβλεπόμενα εισοδηματικά όρια. Τα κριτήρια που θεσπίζονται είναι αυτά που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Σήμερα, τα κριτήρια αυτά είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Οι παροχές που θα συνδέονται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια είναι:

Μοριοδότηση σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ

Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/ μουσεία

Μοριοδότηση σε προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

Παροχές δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη Ανέργων έως 29 ετών

Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων

Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρόνια Ανέργους, 55 ετών και άνω

Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρονίων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος

Δυνατότητα συμμετοχής στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα

Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους 29-55 ετών

Ωστόσο, από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.