Ποιες ευρωπαϊκές μετοχές προτιμά η Morgan Stanley

Η υπεραπόδοση-ρεκόρ των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των μετοχών των ΗΠΑ έχει ακόμη πολύ περιθώριο να συνεχιστεί, εν μέσω της αισιοδοξίας για το άνοιγμα της Κίνας και τις καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας των εταιρειών, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίοι τονίζουν πως οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και τα ανθεκτικά οικονομικά δεδομένα συμβάλλουν επίσης στο ράλι που ξεκίνησε τρεις μήνες πριν.

Αναλυτικά, όπως τονίζει η Morgan Stanley, η υπεραπόδοση της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ τις τελευταίες 90 ημέρες είναι η μεγαλύτερη από το 2000. Το ράλι του δείκτη MSCI Ευρώπης έναντι του MSCI ΗΠΑ έδωσε, έτσι, τέλος στη 15ετή διαρθρωτική υποαπόδοση της Ευρώπης, όπως επισημαίνει.

Οι οδηγοί αυτού του ρεκόρ της Ευρώπης περιλαμβάνουν τον δείκτη Ifo, το φυσικό αέριο, την Κίνα και την κερδοφορία των εισηγμένων, αλλά όχι τις ροές, καθώς το 2022 οι ροές των funds ήταν αρνητικές, και μάλιστα για 46 εβδομάδες, κάτι που δεν έχει σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ούτε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ούτε κατά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί παράδοξο. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Morgan Stanley, βλέπει τέσσερις βασικούς καταλύτες πίσω από το πρόσφατο ράλι της Ευρώπης: i) η ροή των οικονομικών ειδήσεων διατηρείται καλύτερα στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ (τα στοιχεία του δείκτη Ιfo υπερέχουν του ISM), ii) οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ, iii) η Ευρώπη είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην Κίνα, iv) οι καλύτερες αναθεωρήσεις κερδών στην Ευρώπη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών της ΕΕ εξακολουθούν να φαίνονται πολύ φθηνές σε σύγκριση με τις ΗΠΑ μετά το ράλι, αλλά όχι σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, προσθέτει η τράπεζα. Το P/E 12μήνου του MSCI Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά δύο φορές από το χαμηλό και τώρα βρίσκεται στο 12,5, το οποίο εξακολουθεί να είναι 6%, κάτω από το 13,3, που είναι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος.

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες ρευστοποιήσεις;

Η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των ΗΠΑ είναι πλέον αρκετά «τεντωμένη», ωστόσο η βελτίωση του κλίματος γύρω από την Κίνα, οι χαμηλές σχετικές αποτιμήσεις και η ακόμα χαμηλή τοποθέτηση των επενδυτών στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη, όπως εκτιμά η Morgan Stanley.

Ωστόσο, δεν αποκλείει πιέσεις και αποκόμιση των βραχυπρόθεσμων κερδών από τους επενδυτές. Οι βασικοί καταλύτες που ενδέχεται να προκαλέσουν ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές θα ήταν, όπως τονίζει, μία νέα πτώση των ευρωπαϊκών μακροοικονομικών δεικτών (όπως ο PMI), η ανάκαμψη των τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ ή ένα ταχύτερο και μεγαλύτερο από το αναμενόμενο «χτύπημα» στα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή από την ανάκαμψη του ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη, στον κλάδο ειδών πολυτελείας και τα small και mid-caps.  Όπως εξηγεί, η ασυνήθιστα ισχυρή υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των αμερικανικών μετοχών συνοδεύεται επίσης από μια μεγαλύτερη από την κανονική απόκλιση στις τάσεις των κλαδικών αποδόσεων -π.χ. οι κυκλικοί κλάδοι έχουν υπεραποδώσει στην Ευρώπη, αλλά υποαπέδωσαν στις ΗΠΑ.

Η επενδυτική τράπεζα προτιμά, έτσι, να έχει κυκλική έκθεση μέσω των τραπεζών και των small και mid-caps, παρά μέσω των παραδοσιακών κυκλικών τομέων, και παραμένει overweight στα Αγαθά Πολυτελείας, δεδομένης της έκθεσής τους τόσο στο άνοιγμα της Κίνας όσο και στη μείωση του πληθωρισμού (και στις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων) εντός των αναπτυγμένων αγορών.

Πηγή: Powergame.gr