Κοινό μέτωπο συγκροτούν οι υπουργοί των 15 κρατών- μελών της ΕΕ, που έχουν ζητήσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Μάλιστα, οι 15 υπουργοί συναντήθηκαν πριν την έναρξη του Συμβουλίου για την ενέργεια.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι «15» επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση. Πλέον, αναμένεται ότι θα ζητήσουν την παρουσίαση μιας καινούριας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.
«Πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην ουσία πλαφόν»
Κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε: «To να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή». Όπως είπε, ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή»
Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».
Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να έχει προτείνει η Κομισιόν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο».
«Πρέπει να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας συμπληρώνοντας ότι « ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό».
Διχασμένη η Ευρώπη
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που κρατά σαφείς αποστάσεις από την ευρωπαϊκή πρόταση, όπως και το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Πολωνία. Στόχος των 15 χωρών είναι να χτίσουν τις απαραίτητες συμμαχίες προκειμένου να αποτρέψουν την ψήφιση του πλαφόν που θεωρείται απογοητευτικό και παράλογο καθώς δεν υποστηρίζει την μείωση του ενεργειακού κόστους που είναι ο στόχος. Απέναντί τους έχουν χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, πως θεωρούν ότι το πλαφόν είναι μέτρο έσχατης ανάγκης που μπορεί να εφαρμοστεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπό εξαιρετικές συνθήκες. Ασφαλώς πιο εύκολη είναι η λήψη αποφάσεων για κοινές αγορές φυσικού αερίου και μέτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών που είναι επίσης στα θέματα της σημερινής ατζέντας του Συμβουλίου Υπουργών.
Στο σχέδιο που ανακοίνωσε χθες, η Κομισιόν ορίζει πλαφόν στα 275 ευρώ στην τιμή του Ολλανδικού hub συναλλαγών (TTF), το οποίο όπως αναφέρει θα ενεργοποιείται υπό δύο προϋποθέσεις. Όταν η τιμή του TTF στα συμβόλαια του επόμενου μήνα ξεπερνά την τιμή αυτή για δύο εβδομάδες και αν η διαφορά μεταξύ της τιμής spot στο TTF και της παγκόσμιας τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) υπερβαίνει τα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μάλιστα ο μηχανισμός προβλέπει πως ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER θα παρακολουθεί στενά τις τιμές ώστε να ενεργοποιείται το πλαφόν στα συμβόλαια του επόμενου μήνα.
Oι χώρες θεωρούν ότι σε αυτές τις τιμές, το πλαφόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όταν σήμερα η τιμή του TTF βρίσκεται στα επίπεδα των 120 ευρώ η μεγαβατώρα. Αναλυτές επισημαίνουν μάλιστα ότι με αυτή την πρόταση η Κομισιόν είναι σαν να επιδιώκει να αγοράσει με πολύ μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με αυτό που μπορεί να αντέξει. Υπενθυμίζεται ότι τις τιμές αυτές είχε προσεγγίσει το φυσικό αέριο τον περασμένο Αύγουστο όταν είχε φτάσει στα ύψη, στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι προβλέψεις πάντως διεθνών οίκων αναφέρουν ότι οι τιμές μπορεί να ακολουθήσουν ένα νέο ανοδικό ράλι όταν κρυώσει ο καιρός και αυξηθεί η ζήτηση αλλά κυρίως όταν αρχίσουν να περιορίζονται τα αποθέματα φυσικού αερίου και οι αποθήκες θα χρειαστεί να ξαναγεμίσουν.
Υπάρχουν χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία που βάλλουν εναντίον της ατολμίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην λήψη μέτρων την ανάγκασαν να υπογράψει νέα συμβόλαια με διεθνείς προμηθευτές όπως η Αλγερία σε πολύ υψηλές τιμές. Με αυτό το κλίμα μεταξύ των κρατών μελών, θα αποτελέσει μια πραγματικά μεγάλη έκπληξη η λήψη αποφάσεων στην σημερινή σύνοδο των υπουργών ενέργειας, παραπέμποντας σε νέο γύρο διαβουλεύσεων και στο επόμενο συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα επιδιώξουν ένα νέο έκτακτο συμβούλιο νωρίτερα.