Quantcast

Πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh για το φυσικό αέριο εξετάζουν οι χώρες της ΕΕ

Oι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να χαλαρώσουν τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση ενός προτεινόμενου ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου

Nέα πρόταση για τον ορισμό του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 220 ευρώ/MWh εξετάζει, σύμφωνα με το EURACTIV, η Ευρωπαϊκή Ένωση μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κατά την οποία ελπίζει να επιλύσει ένα ζήτημα που έχει διχάσει βαθιά τα 27 κράτη μέλη. Η νέα συμβιβαστική λύση είναι κάτω από το όριο των 275 ευρώ/MWh που πρότεινε Κομισιόν στις 22 Νοεμβρίου και η οποία βρήκε ισχυρές αντιδράσεις από 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα που πιέζουν η ανώτατη τιμή που θα οριστεί να είναι κάτω από τα 200/MWh. Αργότερα, στις 2 Δεκεμβρίου η τσεχική προεδρία έφερε νέα πρόταση για πλαφόν στα 264 ευρώ ανά μεγαβατώρα η οποία όμως θεωρήθηκε και αυτή υψηλή.

Oι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να χαλαρώσουν τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση ενός προτεινόμενου ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου, μετά από επικρίσεις ότι το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν υπερβολικά αυστηρό, σύμφωνα με σχέδιο που διέρρευσε και είδε η EURACTIV.

Η νέα δέσμη τροπολογιών, που κυκλοφόρησε από την Τσεχία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δείχνει μια σημαντική μείωση των ορίων που πρέπει να πληρούνται για την ενεργοποίηση ενός ανώτατου ορίου τιμών στον κύριο κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η αναθεωρημένη πρόταση μειώνει σημαντικά την πρώτη ενεργοποίηση: την τιμή του φυσικού αερίου στον κύριο κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου της ΕΕ, τον ολλανδικό μηχανισμό μεταφοράς τίτλων (TTF). Το επίπεδο αυτό έχει μειωθεί από 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε 264 ευρώ σε προηγούμενη διαρροή και τώρα σε 220 ευρώ στο τελευταίο σχέδιο. Επίσης, οι Τσέχοι πρότειναν τη μείωση του αριθμού των ημερών που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί το πλαφόν του φυσικού αερίου σε 5 από 14 που είχε αρχικά προταθεί.

Με όλο αυτό το γκρίζο σκηνικό εντείνονται οι πιέσεις στις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου παραμένουν δύσκολες, με τις χώρες της ΕΕ να έχουν παγιωθεί στις θέσεις τους. Το στρατόπεδο που είναι πιο ανυποχώρητο για την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου φαίνεται να αναπτύσσεται από τους «φανατικούς τέσσερις» που περιλαμβάνουν το Βέλγιο, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελλάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Σλοβενία κατέθεσαν ένα μη επίσημο έγγραφο με πρόταση για ένα διαφορετικό ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου για το ολλανδικό TTF, το οποίο θα ισχύει μόνιμα από την 1η Ιανουαρίου 2023 χωρίς πρόσθετες ενεργοποιήσεις.

Η ΕΕ «έχασε μια μεγάλη ευκαιρία» να δράσει σχετικά με το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ σε δημοσιογράφους προσθέτοντας πως η διχογνωμία στους κόλπους της ΕΕ εκπέμπει «καταστροφικά μηνύματα στις αγορές, γι’ αυτό και πληρώνουμε υψηλότερο τίμημα για την ενέργεια».

Ωστόσο, αρκετές χώρες συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι ένα πολύ αυστηρό ανώτατο όριο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες φυσικού αερίου στο μπλοκ.