Ένα από τα επίλεκτα μέλη της θρηνεί η ομογένεια και έναν δεινό επιχειρηματία που έκανε πράξη το «αμερικανικό όνειρο» ξεκινώντας από τα χαμηλά κι από μια ιδέα που τελικά αποδείχτηκε… χρυσή!
Πρόκειται για τον Πίτερ Νίκολας, τον συνιδρυτή της Boston Scientific που «έφυγε» από καρκίνο στα 80 του χρόνια.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, περιλαμβάνονται δηλώσεις του τωρινού CEO της Boston Scientific, Μάικ Μαχόνεϊ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Νίκολας «πρωτοπόρο που βοήθησε στη διαμόρφωση του τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής».
Το in.gr και στο κινητό σου! Κατέβασε το app για iOS από το Apple Store
Γιος μεταναστών ελληνικής καταγωγής, του Νικόλα και της Βρυσούλας, ο Πίτερ Νίκολας, γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ του Νιου Χάμπσαϊρ, στις 16 Μαΐου 1941, αλλά πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε μια γειτονιά του Πόρτλαντ, όπου η παρουσία των Ελληνοαμερικανών ήταν αισθητή.
Το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας λάτρευε τη θάλασσα και θέλησε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του στο ναυτικό, όμως η επίλεκτη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ δεν τον δέχτηκε λόγω ενός προβλήματος στην όραση.
Τελικά σπούδασε οικονομικά στο Duke University και έκανε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Wharton School του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Πάντως, η θάλασσα παρέμεινε μέχρι τα βαθιά του γεράματα η μεγάλη του αγάπη.
Στο πανεπιστήμιο Duke γνώρισε και ερωτεύτηκε την μετέπειτα γυναίκα του, Τζίνι Λίλυ, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, δύο γιους και μία κόρη.
Η σύζυγος του ήταν δισεγγονή του Έλι Λίλυ, του οραματιστή φαρμακοποιού και χημικού που ίδρυσε την γνωστή αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly. Από την συγκεκριμένη εταιρεία ξεκίνησε και την καριέρα του στον ευρύτερο κλάδο της Υγείας, με την πρώτη του δουλειά να αφορά τις πωλήσεις και το marketing.
Παρέμεινε στην Eli Lilly για μια δεκαετία, όπου μεταπήδησε στην εταιρεία ιατρικών προϊόντων Milipore Corporation.
Η γνωριμία που του άλλαξε τη ζωή
Σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης, το 1978, έκανε μια γνωριμία που θα του άλλαζε την ζωή. Γνωρίστηκε με τον Τζον Άμπελ, ο οποίος εργαζόταν επίσης για μια μικρή εταιρεία ιατρικών προϊόντων στην Βοστόνη.
Οι δυο τους συνδέθηκαν, έκριναν πως μπορούσαν να συνδυάσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και να ιδρύσουν μαζί την δική τους επιχείρηση στο χώρο του ιατρικού εξοπλισμού.
Στόχος τους ήταν να καταστήσουν για τους ασθενείς την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας πιο εφικτή, πιο φτηνή και λιγότερο τραυματική και επώδυνη.
«Όποιος αποδέχεται πως τα πράγματα δεν αλλάζουν, δεν θα ζήσει τη ζωή που θα μπορούσε να κάνει… εάν ο πατέρας μου είχε αποδεχθεί τον κόσμο όπως ήταν, θα έκοβε ακόμα πέτρες σε ένα βουνό, όπως έκανε η οικογένειά του για γενιές ολόκληρες» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
Από μία start up γεννήθηκε ένας κολοσσός
H Boston Scientific ξεκίνησε ως μια μικρή, αλλά φιλόδοξη startup, με 50 εργαζόμενους και κεφάλαιο ύψους 800.000 δολαρίων, 500.000 μέσω δανεισμού και τα υπόλοιπα από τα χρήματα που κατάφεραν να μαζέψουν οι δύο συνέταιροι. Μάλιστα η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1992.
Τα επόμενα 35 χρόνια, αρχικά ως CEO και αργότερα ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ο Νίκολας κατάφερε να «χτίσει» με διορατικότητα μια μικρή αυτοκρατορία με συνεχείς επεκτάσεις και εξαγορές.
Η μικρή startup μετατράπηκε σε έναν κολοσσό με 27.000 υπαλλήλους και κεφαλαιοποίηση ύψους σχεδόν 60 δισ. δολαρίων.
Η δε, πρόοδος που έκανε στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής κατέστησε τον ίδιο και την εταιρεία του ανάμεσα στους πρωτοπόρους του κλάδου του ιατρικού εξοπλισμού.
«Τα πάντα στη ζωή είναι μία κρίσιμη απόφαση, αν το κάνεις για αρκετά χρόνια, καταλαβαίνεις πως λειτουργούν τα πράγματα και αυτό σε βοηθά να αποφεύγεις τα ρίσκα» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του.
Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείτο ως ένας από τους πλουσιότερους Ελληνοαμερικάνους, με το όνομα του να «φιγουράρει» στις επίλεκτες λίστες των 400 πλουσιότερων επιχειρηματιών των ΗΠΑ. Ενδεικτικά το 2005 είχε βρεθεί στην 78η θέση της σχετικής λίστας του περιοδικού Forbes με περιουσία ύψους 4 δισ. δολαρίων.
Πέρα από την αγάπη του για την οικογένεια του και για την επιχείρηση του είχε έντονη παρουσία στα κοινά της ομογένειας, όπως και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Ειδικά το ενδιαφέρον του για θέματα περιβάλλοντος εκδηλώθηκε μέσα από τεράστιες δωρεές σε ινστιτούτα και στη σχολή περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Duke, που μάλιστα μετονόμασε την σχολή προς τιμήν του σε Nickolas School of the Environment. Συνολικά από το 1996 προσέφερε στη Σχολή πάνω από 70 εκατ. δολάρια.
Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις 14 Μαΐου, στο σπίτι του στην Μπόκα Γκράντε της Φλόριντα. Μαζί του είχε την επί 58 χρόνια αγαπημένη του σύζυγο, τα τρία τους παιδιά και τα επτά τους εγγόνια.