Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν σήμερα μετά τις μεγάλες χθεσινές απώλειες, εν μέσω της περιορισμένης προσφοράς και της αυξανόμενης πιθανότητας νέων δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρά τα τα σημάδια προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent άγγιξαν τα υψηλά των 112,78 δολαρίων λίγο μετά το άνοιγμα και αυξήθηκαν κατά 86 σεντς, ή 0,8%, στα 111,09 .
Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκαν 82 σεντς, ή 0,8%, στα 105,06 δολάρια το βαρέλι.
Η προσοχή στρέφεται στους περιορισμούς στην προσφορά του «μαύρου χρυσού». Ο όμιλος του American Petroleum Institute ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν στις ΗΠΑ κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.
Πρόκειται για τριπλάσια πτώση από εκείνη που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου είναι απίθανο να αυξήσουν την παραγωγή τους πάνω από τα συμφωνηθέντα 400.000 βαρέλια ημερησίως όταν ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας- η αποκαλούμενη OPEC+, συναντηθούν την Πέμπτη.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βασικά μέλη του OPEC+, δήλωσαν ότι η ομάδα δεν θα επιδιώξει να αναλάβει δράση κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι στόχος της ήταν μόνο να σταθεροποιήσει την αγορά και όχι να ασχοληθεί με την πολιτική.
Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου αντιμετωπίζουν την πίεση της αποδυνάμωσης της ζήτησης από την Κίνα λόγω των αυστηρότερων περιορισμών κινητικότητας και των περιορισμών σε πολλές πόλεις. Ο οικονομικός κόμβος της χώρας, η Σαγκάη, παρέτεινε το lockdown αφού κατέγραψε σχεδόν 6.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού.