Πετρέλαιο: Πτώση καταγράφουν οι τιμές

Τι τονίζουν αναλυτές

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου μετά από τις τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, λόγω της ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία.

 

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ παράδοσης Αυγούστου, υποχώρησαν 98 σεντς ή 0,8% στα 117 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου WTI σημειώνει πτώση 0,6% ή 62 σεντς, στα 111,14 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν περισσότερο από 2% την Τρίτη καθώς οι ανησυχίες για τις περιορισμένες προμήθειες λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, αντιστάθμισαν τις ανησυχίες ότι η ζήτηση μπορεί να επιβραδυνθεί σε μια πιθανή μελλοντική ύφεση.

Τι τονίζουν αναλυτές

«Η αγορά έχει κολλήσει μεταξύ του επιδεινούμενου μακροοικονομικού σκηνικού και της διαφαινόμενης απειλής για ύφεση, που έρχεται σε αντίθεση με την ισχυρότερη θεμελιώδη αγορά πετρελαίου εδώ και δεκαετίες, ίσως και για πρώτη φορά», τονίζουν αναλυτές της RBC Capital.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούνται ως τα μόνα δύο μέλη του OPEC με πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής, για να καλύψουν τις χαμένες ρωσικές προμήθειες.

Ωστόσο, τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Γάλλου προέδρου Μακρόν αυτή την εβδομάδα, άφησαν μικρό περιθώριο σε αυτές τις χώρες για να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή.

«Οι επενδυτές έκαναν προσαρμογές στη θέση τους, αλλά παραμένουν αισιόδοξοι στις προσδοκίες τους αναφορικά με το ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα είναι σε θέση να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή για να ανταποκριθούν στην ανάκαμψη της ζήτησης, λόγω της αύξησης των καυσίμων των αεροσκαφών», τόνισε αναλυτής της Nissan Securities.

«Οι τιμές πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλότερα των 110 δολαρίων το βαρέλι, επίσης λόγω των ανησυχιών για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού εξαιτίας των τυφώνων καθώς ξεκινάει το καλοκαίρι στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Αναλυτές προειδοποίησαν επίσης ότι οι πολιτικές αναταραχές σε Ισημερινό και Λιβύη θα μπορούσαν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την προσφορά πετρελαίου.