Πετρέλαιο: Οριακά ανοδικά οι τιμές – Φόβοι για περικοπές από τον ΟΠΕΚ

Oι επενδυτές βρίσκονται σε αναμονή για πιθανή μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρά το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε αναμονή για πιθανή μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, ενώ η αισιοδοξία για ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης και τα σημάδια σύσφιξης της προσφοράς έθεσαν τις αγορές αργού σε θετική τροχιά αυτή την εβδομάδα.

 

Στις 9.40 το πρωί της Παρασκευής η τιμή του Brent είχε σπάσει το φράγμα των 87 δολαρίων ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου Brent αυξήθηκαν 0,1% στα 87,06 δολάρια το βαρέλι στο ξεκίνημα των ασιατικών αγορών, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate αυξήθηκαν 0,1% στα 81,36 δολάρια το βαρέλι. Το Brent επρόκειτο να προσθέσει στην τιμή του σχεδόν 4% αυτή την εβδομάδα, ενώ η συρρίκνωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ είδε το WTI να αυξάνεται περισσότερο από 6% τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και Συμμάχων (ΟΠΕΚ+) πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, για να αποφασίσει για τη μελλοντική προσφορά. Το καρτέλ έχει υπογραμμίσει ότι θα λάβει υπόψη του στην απόφασή του τις πρόσφατες μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι θα μειώσει την παραγωγή.

Σημειώνεται πως οι αγορές αντέδρασαν στη χθεσινή απόφαση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη συμφωνία για ανώτατη τιμή πώλησης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, με έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζουν να συνενώνονται γύρω από ένα σχέδιο περιορισμού της τιμής στα 60 δολάρια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το μπλοκ φέρεται να εξετάζει και έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τακτικές αξιολογήσεις και πιθανές αναθεωρήσεις του πλαφόν κάθε δύο μήνες από τα μέσα Ιανουαρίου 2023. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ότι οποιαδήποτε αλλαγή του ανώτατου ορίου θα πρέπει τοποθετείται τουλάχιστον 5% κάτω από τα μέσα επιτόκια της αγοράς.

Η ευρωπαϊκή απόφαση προκάλεσε έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία αρνήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να υποστηρίξουν το πλαφόν που συζητήθηκε από τη G7, αναφέροντας ότι το ρωσικό αργό Urals διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα.

Όπως ανέφεραν χώρες που διαφώνησαν, το εύρος είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας και υψηλότερο από αυτό που ζητούσαν κάποια κράτη. Καθώς η Ρωσία πουλάει ήδη το αργό της με εκπτώσεις, ένα υψηλό ανώτατο όριο μπορεί να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις συναλλαγές.