Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ αυξάνει την παραγωγή – Υποχωρούν οι τιμές

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Αυγούστου υποχώρησε την Πέμπτη η τιμή του αργού πετρελαίου

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Αυγούστου υποχώρησε την Πέμπτη η τιμή του αργού πετρελαίου καθώς ο ΟΠΕΚ+ έδωσε το πράσινο φως στην προγραμματισμένη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής για τον Ιανουάριο.

 

 

 

 

Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ μαζί με τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη με τα οποία συντονίζει τις κινήσεις του και κυρίως η Ρωσία αποφάσισαν σε αυτή τη φάση να μην ανατρέψουν τα σχέδια τους και να αυξήσουν την προσφορά του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Το αποτέλεσμα αυτό της υπουργικής συνάντησης την Πέμπτη δεν ήταν καθόλου βέβαιο, ιδιαίτερα αφού οι τιμές του μαύρου χρυσού στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο έχουν διαγράψει ένα μεγάλο μέρος των κερδών τους, ιδιαίτερα από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον στην έκβαση της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Αναλυτικότερα, ο ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσει με την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια τον μήνα, αποκαθιστώντας σταδιακά την ανεπανάληπτη μείωση της προσφοράς που αποφάσισε στην αρχή της πανδημίας. Ως εκ τούτου, η τιμή του αργού πετρελαίου διολίσθησε έως και 4,8% σε επίπεδα χαμηλότερα των 63 δολαρίων το βαρέλι αν και στη συνέχεια οι απώλειες αυτές ανακόπηκαν στο 1%. Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ σημείωνε πτώση σχεδόν 0,8% στα 68,36%.

Αρχικά οι τιμές του πετρελαίου συμβάδιζαν με το ευρύτερο ράλι στο κόστος ενέργειας, το οποίο έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλα ρεκόρ το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

Αλλά τέλη Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα αυξήσουν την προσφορά με την αξιοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων τους.

Έκτοτε οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 20% ενώ η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε πρόσφατα πως δεν σκοπεύει να αλλάξει τα σχέδια της για τη σταδιακή διοχέτευση 50 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά της αποθέματα.

Βασικός λόγος είναι πως η άνοδος του κόστους ενέργειας που έχει αυξήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ασκώντας πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν νωρίτερα τα μέτρα στήριξης των οικονομιών τους.

Την ίδια ώρα, όμως, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στις διαβουλεύσεις της Βιέννης συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ιράν, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Βρετανίας. Αν και το Ιράν δεν δέχεται να συνομιλήσει απευθείας με τις ΗΠΑ, ύστερα από την απόφαση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί η Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία, η ρωσική πλευρά δήλωσε πως οι επαφές έχουν ξεκινήσει με «σχετική επιτυχία».