Στην οικονομία αναφέρθηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ κάνοντας λόγο για διπλασιασμό των ταξιδιωτικών εσιπράξεων τη φετινή χρονιά.
«H αβεβαιότητα είναι τεράστια, υπάρχουν προβλήματα πολυπαραγοντικά, ο πληθωρισμός που έχει έρθει από την ενέργεια και τα βασικά αγαθά είναι ένα κομμάτι αντικειμενικού πληθωρισμού κόστους και έχει εμπεδωθεί, έχοντας αγγίξει όλη την γκάμα του καλαθιού, ανέφερε σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θεόδωρος Πελαγίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Ωστόσο, ο κ. Πελαγίδης υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής η ανάπτυξη υπάρχει με τα στοιχεία να είναι αρκετά καλά. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές των αγαθών πάνε καλά, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων πάει καλά, οι λιανικές πωλήσεις αυξάνονται, 10% από τον προηγούμενο μήνα και από πέρσι, ο κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο έχει αυξηθεί κατά 25%, στο λιανεμπόριο 18% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που προϋπολογίζονταν στα 16 δισ. ευρώ περίπου, το 80% δηλαδή του 2019 που ήταν 18,1 δισ., θα ξεπεράσουν τα 20 δισ.
«Αυτά υπάρχουν όλα και πιέζουν τις τιμές. Δεν υπάρχει τίποτα καλό που να μην κάνει και λίγο κακό στην οικονομία και το αντίστροφο» τόνισε ο κ. Πελαγίδης.
«Υπάρχουν επάρκειες για το 4ο τρίμηνο»
Παράλληλα προσέθεσε ότι τα δημόσια έσοδα που είναι αυξημένα κατά 3,5 δισ. δείχνουν ότι υπάρχουν έσοδα από φόρους. «Άρα υπάρχουν εισοδήματα. Δεν λέω ότι υπάρχουν παντού και σε όλους αλλά υπάρχουν έσοδα, υπάρχει δαπάνη, ζήτηση. Φαίνεται ότι και το δεύτερο τρίμηνο είναι πολύ καλό εκτός από το πρώτο που ήταν +7%. Αν το δεύτερο και το τρίτο είναι περίπου τόσο καλά ή και λιγότερο καλά, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη φέτος που θα ξεπεράσει το 4% σίγουρα» συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα υπάρχει η αβεβαιότητα, σημείωσε ο κ. Πελαγίδης και πρόσθεσε πως αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να έρθουν χρήματα στην χώρα, να υπάρχουν επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα και έτσι να υπάρχει αύξηση στα εισοδήματα.
«Δεν έχει κανένα νόημα αυτή την στιγμή να κλαυθμυρίζουμε, ότι καταρρέουν όλα, δεν θα έχουμε ενέργεια, ρεύμα. Δεν υπάρχουν αυτά, υπάρχουν επάρκειες για το 4ο τρίμηνο» ξεκαθάρισε ο Υποδιοικητής της ΤτΕ.
«Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε»
Σχολιάζοντας τις δραματικές εκκλήσεις που απευθύνει η γερμανική κυβέρνηση στους πολίτες της χώρας για οικονομία στην ενέργεια, ο κ. Πελαγίδης, σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε στην χώρα μας καθώς συγκριτικά με την Γερμανία έχουμε άλλες ενεργειακές ανάγκες και άλλο τύπο ενεργειακής προμήθειας. «Η Γερμανία όλα αυτά τα χρόνια εκμεταλλευόταν την φθηνή ενέργεια, εκμεταλλευόταν ότι δεν είχε αμυντικές δαπάνες και παρακολουθεί ο κόσμος να του λένε αυτά τα πράγματα και ο πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος, του CDU, ο διάδοχος της Μέρκελ έρχεται με το lear jet το οποίο οδηγεί ο ίδιος στον γάμο του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος πηγαίνει με Porsche. Και οι Γερμανοί πρέπει να σκεφτούν λίγο τι έχουν κάνει λάθος όταν εγκαλούσαν μόνο εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι είπε για την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αιτιολόγησε ο κ. Πελαγίδης εστιάζοντας σε δύο σημεία. «Ο ένας λόγος είναι ότι ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ο μηχανισμός προστασίας της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και για να γίνει αυτό προφανώς έπρεπε να ικανοποιηθούν αυτοί που ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση του 0,25%, που είναι οι κεντρικοί τραπεζίτες χωρών όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε μια κατάσταση δύσκολη με την έννοια ότι ενώ έχουν προχωρήσει στις αυξήσεις των επιτοκίων όλες οι τράπεζες, ιδίως η FED που σέρνει τον χορό και αναμένεται να φτάσει στο 3,5% ίσως και 4%, εμείς έχουμε 0% ενώ ο πληθωρισμός είναι πάνω από 8%, που σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά. Άρα υπάρχει δρόμος πολύς ώστε να φτάσουμε στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή που μπορεί να έχουμε και σύννεφα στασιμοπληθωρισμού. Μιας κατάστασης δηλαδή στην ευρωπαϊκή οικονομία, που μπορεί να μην είναι, για το 2023 κυρίως, τόσο ευνοϊκή όσο αφορά την ανάπτυξη» εξήγησε ο κ. Πελαγίδης.