Πάνω από 900 ξενοδοχεία έκλεισαν συμβόλαια για το 2022

Η Ευρώπη και η Αμερική κατέγραψαν τα ισχυρότερα αποτελέσματα το 2021 σε σύγκριση με το 2020 βλέποντας άνοδο 19% και 17% αντίστοιχα

Στη διεθνή τουριστική αγορά, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) ο ρυθμός ανάκαμψης παραμένει αργός και άνισος εξαιτίας της ανισορροπίας που υπάρχει στους υγειονομικούς περιορισμούς αλλά και στην εξέλιξη των εμβολιασμών, καθώς επίσης και στον βαθμό εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.

Η Ευρώπη και η Αμερική κατέγραψαν τα ισχυρότερα αποτελέσματα το 2021 σε σύγκριση με το 2020 βλέποντας άνοδο 19% και 17% αντίστοιχα. Ωστόσο, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ύφεση (-63%) σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας.

Την ψυχολογία από την άλλη, τονώνει το γεγονός ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού (61%) βλέπουν καλύτερες προοπτικές για το 2022, κυρίως κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ενώ το 42% βλέπει πιθανή ανάκαμψη από το 2023 κι έπειτα.

Με τις ίδιες τιμές διαμονής τα πρώτα συμβόλαια του 2022

Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα, όπου το ένα τρίτο των ξενοδόχων απαντά πως ο κλάδος θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 σε περίπου ένα χρόνο, το καλοκαίρι του 2023. Οι υπόλοιποι επιχειρηματίες στη φιλοξενία πιστεύουν πως η ανάκαμψη δεν πρόκειται να φανεί πριν από το 2024.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την τελευταία έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και μέσα από την οποία βγαίνει μια ενθαρρυντική τάση για τις κρατήσεις της νέας σεζόν.

Ήδη, το 36% των Ελλήνων ξενοδόχων έχει υπογράψει συμβόλαιο για το 2022 και σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΤΕΠ, η ζήτηση αυτή, πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν κατάφερε να ταξιδέψει κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Επιπλέον, το 70% από τους ξενοδόχους που έχουν ήδη προχωρήσει σε συμβόλαια, θα συνεχίσουν με τις ίδιες τιμές διαμονής φέτος, όπως δηλαδή ήταν για το 2021. Μόνο το 25% έχει υπογράψει συμβόλαια με αυξημένες τιμές (7,1% κατά μέσο όρο), ενώ ένα 5% των ξενοδόχων προχωρά φέτος με χαμηλότερες τιμές (17,8% κατά μέσο όρο).

Πάνω από 900 ξενοδοχεία (924), δηλαδή το 9,2% της ελληνικής ξενοδοχείας υπέγραψε συμβόλαια τύπου Commitment για το 2022. Από αυτά, το ποσοστό των δεσμευμένων δωματίων ανέρχεται σε ποσοστό 44,1%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για μια τυπική χρονιά (2019) ήταν 52,6%.

Ενθαρρυντικά μηνύματα για την κρουαζιέρα

Θετικά μηνύματα καταφτάνουν και από το πεδίο της κρουαζιέρας καθώς εκτιμάται πως το 100% των μελών της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) θα είναι σε λειτουργία έως τον Αύγουστο του 2022.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν το ντεμπούτο δεκαέξι νέων κρουαζιερόπλοιων μέσα στο 2022, βάσει των στοιχείων από την ετήσια έκθεση της CLIA που αποτυπώνει τον οικονομικό αντίκτυπο του πρώτου έτους της πανδημίας, για την ανάκαμψη, και τις ηγετικές παρεμβάσεις του κλάδου στους τομείς των υπεύθυνων τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτικών.

Επιπλέον, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι στις 5 Φεβρουαρίου το πρώτο κρουαζιερόπλοιο θα βρίσκεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι που όπως υπογράμμισε δείχνει την επέκταση της τουριστικής περιόδου και της βιομηχανίας της κρουαζιέρας για αυτό και προχωρούν άμεσα οι αναβαθμίσεις του ΟΛΘ.

Θυμίζουμε πως η κρουαζιέρα συνέβαλε στο ναυτιλιακό κλάδο της Ευρώπης με 57,6 δισεκατομμύρια το 2019 και με απασχόληση περίπου 414.000 θέσεων εργασίας.

Για αυτό και από κοινού, το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επεξεργάζονται ένα σχέδιο για το σύστημα berthal location, ώστε να αυξηθούν οι προορισμοί κρουαζιέρας στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση τα έσοδα στην ελληνική οικονομία.

 

Πηγή: powergame.gr