Quantcast

Pandora Papers: 283 Έλληνες στη λίστα – Συνεχείς διαψεύσεις

«Πληροφορίες ανακριβείς, παραποιημένες και υπερβολικές»

Τριγμούς προκαλούν οι αποκαλύψεις των Pandora Papers για τους ισχυρούς του πλανήτη οι οποίοι καταφεύγουν σε offshore για να γλιτώνουν φόρους.

Πληροφορίες θέλουν στη λίστα να υπάρχουν και 283 Έλληνες, κυρίως επιχειρηματίες και δικηγόροι. Ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί ονόματα και οι πληροφορίες αυτές παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, στη λίστα με τα ονόματα των Pandora Papers δεν υπάρχει Έλληνας πολιτικός.

Πολλές χώρες και ηγέτες απέρριψαν σήμερα τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), σύμφωνα με τις οποίες εκατοντάδες πολιτικοί αξιωματούχοι και συγγενείς τους αποκρύπτουν περιουσιακά τους στοιχεία σε εξωχώριες εταιρείες.

Για την έρευνα αυτή, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, συνεργάστηκαν 600 δημοσιογράφοι και ονομάστηκε Pandora Papers, μια αναφορά στο κουτί της Πανδώρας. Βασίστηκε σε περίπου 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, που προήλθαν από 14 εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών και τα οποία αποκάλυψαν περισσότερες από 29.000 υπεράκτιες εταιρείες.

Οι διαψεύσεις πέφτουν “βροχή” για τα Pandora Papers

Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας έχει δημιουργήσει τουλάχιστον τριάντα υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Μέσω αυτών των εταιρειών, αγόρασε 14 ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αξίας άνω των 106 εκατομμυρίων δολαρίων.

“Πληροφορίες ανακριβείς, παραποιημένες και υπερβολικές”, απάντησε χθες Δευτέρα το παλάτι της Ιορδανίας.

Το Κρεμλίνο επίσης απέρριψε τους “αβάσιμους ισχυρισμούς”. Σύμφωνα με τη ICIJ, η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, μια γυναίκα που σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης ήταν ερωμένη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, απέκτησε ένα διαμέρισμα στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι.

Ο πρωθυπουργός της Ακτής Ελεφαντοστού Πατρίκ Ασί, που έλεγχε μια εταιρεία στις Μπαχάμες ως το 2006 σύμφωνα με την έρευνα, αρνήθηκε χθες οποιαδήποτε “παράνομη πράξη”.

Ήδη από την Κυριακή ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις υπερασπίστηκε τον εαυτό του. “Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι παράνομο ή κακό”, τόνισε στον λογαριασμό του στο Twitter, αφού κατηγορήθηκε ότι τοποθέτησε 22 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες- βιτρίνα προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά ενός πύργου στη νότια Γαλλία.

“Όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να προσπαθούν να με δυσφημούν και να επηρεάσουν τις βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία”, που είναι προγραμματισμένες για την Παρασκευή και το Σάββατο, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο έχει καταθέσει περιουσιακά στοιχεία σε δύο trust στην Νότια Ντακότα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη ICIJ, η οποία έκανε αποκαλύψεις και για τους προέδρους της Χιλής και της Δομινικανής Δημοκρατίας.

“Είναι απολύτως ακριβές ότι πριν χρόνια είχα, και το υπογραμμίζω, είχα, νόμιμες επενδύσεις σε ξένες χώρες”, παραδέχθηκε ο Λάσο, διαβεβαιώνοντας όμως ότι έχει δηλώσει όλα του τα εισοδήματα και έχει καταβάλει τους φόρους που του αναλογούν.

Ο πρόεδρος του Κονγκό Ντενί Σασού Γκέσο είχε επί σχεδόν 20 χρόνια μια εξωχώρια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, ενώ ο πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπόνγκο έλεγχε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 δύο εξωχώριες εταιρείες, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, επίσημο συνεργάτη της ICIJ.

Συνολικά η ICIJ αποκάλυψε τους δεσμούς μεταξύ εξωχώριων εταιρειών και 336 ηγετών και πολιτικών αξιωματούχων, οι οποίοι δημιούργησαν σχεδόν 1.000 εταιρείες, περισσότερο από τα δύο τρίτα των οποίων στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης “τον σημαντικό ρόλο στη φοροδιαφυγή” που διαδραμάτισε το δικηγορικό γραφείο του Παναμά Alcogal, κατηγορίες που αυτό απορρίπτει.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι πρακτικές αυτές είναι “εντελώς απαράδεκτες” και η ΕΕ “πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες” για το θέμα.