Έπειτα από δύο χρόνια θα λάβουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τις αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια της υγειονομικής κρίσης.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει συμβάλλει με το ποσό των 808 εκατ. ευρώ στη ζημιά που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την απόφαση της για μηδενικά ενοίκια. Η κυβέρνηση αποζημίωσε τα φυσικά πρόσωπα έως και 80% του ενοικίου και το υπόλοιπο 20% το ανέλαβαν οι ιδιοκτήτες.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν αποζημιωθεί, -είτε πρόκειται για υπεκμισθώσεις ακινήτων- όπου παρουσιάστηκαν τα περισσότερα προβλήματα, είτε διότι κάποιοι ιδιοκτήτες άλλαξαν τα ποσά του ενοικίου-, θα λάβουν τα οφειλόμενα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Παράλληλα, υπάρχουν και περιπτώσεις από τη μείωση των ενοικίων, οι οποίες θα έπρεπε να συμψηφιστούν με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ κ.λ.π., αλλά ακόμα αυτό δεν έχει γίνει.
Συγκεκριμένα στην αναμονή για να λάβουν τις αποζημιώσεις είναι:
- Όσοι τροποποίησαν το ενοίκιο τους εν μέσω πανδημίας. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.
- Ιδιοκτήτες που είχαν μείωση ενοικίου για έναν ή περισσότερους μήνες την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020. Αν και υπέβαλαν κανονικά στο TAXISnet δηλώσεις εισοδηματικών απωλειών, λόγω αναγκαστικής μείωσης των συμφωνηθέντων ενοικίων επαγγελματικής στέγης ή κύριας κατοικίας ή φοιτητικής στέγης (δηλώσεις Covid), δεν έχουν δει να γίνονται οι σχετικοί συμψηφισμοί. Περιμένουν ακόμα δηλαδή να συμψηφιστεί με κάποιον φόρο το 12% του χαμένου ενοικίου τους. Σημειώνεται ότι η έκπτωση φόρου ισούται με το 20% του 60% των κανονικών ποσών των μηνιαίων ενοικίων (των αρχικώς συμφωνηθέντων με τους μισθωτές). Αν, για παράδειγμα, κάποιος ιδιοκτήτης εισέπραττε π.χ. μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ τη συγκεκριμένη περίοδο, είχε απώλεια 400 ευρώ λόγω του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου. Από αυτά τα 400 ευρώ, του παρασχέθηκε η δυνατότητα να συμψηφίσει το 30%. Δηλαδή, η αποζημίωσή του ήταν 120 ευρώ έκπτωση από μελλοντικές του φορολογικές υποχρεώσεις, ή το 12% του ενοικίου που θα εισέπραττε πριν από την πανδημία.
- Όσοι έχουν υπεκμισθώσει το σύνολο ενός ακινήτου. Δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι καταρχάς ο υπεκμισθωτής, εφόσον, ο υπομισθωτής κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα, ως πληττόμενος, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και την κείμενη νομοθεσία, και υπέβαλε «Δήλωση COVID». Εφόσον, ο υπεκμισθωτής ωφελήθηκε και έλαβε αποζημίωση, δεν δύναται να ωφεληθεί και από την καταβολή μειωμένου μισθώματος ή την απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος. Σε περίπτωση που ο υπομισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μίσθωμα στον υπεκμισθωτή και ο τελευταίος δεν υπέβαλε «Δήλωση COVID», ή υπέβαλε «Δήλωση COVID», η οποία είναι απορριπτέα διότι ο υπεκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο (ισχύει για τους μήνες Μάρτιο – Δεκέμβριο 2020), δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης, είναι ο εκμισθωτής, υπό την προϋπόθεση, ότι ο υπεκμισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε στον εκμισθωτή μειωμένο μίσθωμα ή δεν κατέβαλε μίσθωμα και ο τελευταίος υπέβαλε «Δήλωση COVID». Στη συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσονται και μισθώσεις/υπομισθώσεις ακινήτων που ενδεικτικά εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
Όσοι έχουν υπεκμισθώσει μερικώς το ακίνητο τους. Σε περίπτωση μερικής υπεκμίσθωσης, όπου τόσο ο μισθωτής / υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής είναι πληττόμενοι, δικαιούχοι των μέτρων στήριξης των εκμισθωτών, καθίστανται τόσο ο εκμισθωτής όσο και ο υπεκμισθωτής του εν λόγω ακινήτου για το ποσοστό επί του μισθώματος που απώλεσαν και αντιστοιχεί στη χρήση μέρους του ακινήτου. Προκειμένου να καταβληθεί το σχετικό ποσό υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης COVID» και οι δύο (εκμισθωτής – υπεκμισθωτής).