Πακέτο στήριξης 5,9 δισ. ευρώ – Όλα τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών

Σε ισχύ ο μειωμένος ΦΠΑ και η απαλλαγή ενοικίου

Ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας εξήγειλε το πρωί της Δευτέρας μέτρα στήριξης.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό έρχεται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή ενοικίου για τον μήνα Μάρτιο για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, όπως εστίαση, γυμναστήρια, τουρισμός, μεταφορές.

 

Επίσης, ανακοίνωσε νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής 6 και 7. Η επιστρεπτέα 6 θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ. ενώ η επιστρεπτρέα 7 θα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο παράτασης της υγειονομικής κρίσης και της ανάγκης στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

 

Παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, θεατρικές παραστάσεις και μεταφορές έως 30/9/2021 και για τουριστικά πακέτα μέχρι τις 31/12/2021.

 

Βέβαια,  ο κ. Σταϊκούρας τόνισε «Τα ταμειακά διαθέσιμα δεν είναι ανεξάντλητα, απαιτείται σύνεση, ψυχραιμία και διορατικότητα».

Αναλυτικά:

-Ολες οι εταιρείες που είναι κλειστές (εστίαση, γυμναστήρια κ.τλ.) δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα για το Μάιο. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το λιανεμπόριο. Οι ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν στο 80% του μισθώματος. Τα νομικά πρόσωπα με το 60%. Ισχύει η μείωση ενοικίου 40% για τους πληττόμενους κλάδους και τους εργαζόμενους σε αναστολή. Το μέτρο αφορά και παιδιά που σπουδάζουν.

-Στους ιδιοκτήτες ακινήτων καταβλήθηκαν ήδη 19,3 εκατ. για το Νοέμβριο. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν συμψηφισμοί που σχετίζονται με τροποποιητικές δηλώσεις. Μετά τα μέσα Φεβρουαρίου θα πληρωθεί ο Δεκέμβριος και σχεδιάζεται να πληρωθεί ο Ιανουάριος στις αρχές Μαρτίου.

-Παρατείνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, σε καφέ, μεταφορές, κινηματογράφους ως 30 Σεπτεμβρίου.

-Παρατείνεται η μείωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως 21 Δεκεμβρίου 2021.

-Πληρώνεται εντός εβδομάδας η 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή σε όσους δεν έχει δοθεί. -Ο 6ος κύκλος Επιστρεπτέας προκαταβολής σπάει σε δυο κύκλους. Ο πρώτος θα αφορά τον Ιανουάριο με αιτήσεις μέχρι την επόμενη Δευτέρα για να γίνουν πληρωμές Μάρτιο. Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για κλάδους που δεν είναι κλειστοί είναι 500 ευρώ. Οι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα πάρουν 500-1000 ευρώ. Για την εστίαση το κατώτατο ποσό είναι 1.000 όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενους και 2.000 ευρώ για όσες έχουν 1-5 εργαζόμενους.

-Ο 7ος Κύκλος θα αφορά την απώλεια τριμήνου και θα συνυπολογιστούν τα ποσά του επόμενου κύκλου. Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για τις κλειστές εταιρείες τον Φεβρουάριο.

-Ανοίγει η πλατφόρμα για διόρθωση του ΦΠΑ για να μπορούν και οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων ΟΠΑΠ να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.

-Μέχρι την Τρίτη 24.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που δεν είχαν δηλώσει το IBAN θα μπορούν να το κάνουν και η πίστωση του ποσού θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα».

 

«Το κόστος της πανδημίας σε μηνιαία βάση υπολογίζεται σε 2,4 δισ. ευρώ το μήνα, υψηλότερο σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

 

«Οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι και γι’ αυτό απαιτείται διορατικότητα. Οσα πρέπει, σε όσους πρέπει και όταν πρέπει», είναι το μοντέλο, ανέφερε χαρακτηριστικά.