Η «τολμηρή πρωτοβουλία» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση, παράλληλα με τις γρήγορες κινήσεις της κυβέρνησης στην πράσινη ενέργεια, όπως τα «πράσινα νησιά», προσφέρουν νέες ευκαιρίες για συνεργασία ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων υποστήριξε την Τρίτη ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.
Μιλώντας σε εκδήλωση της αμερικανικής Ameresco, που διοικεί ο ελληνικής καταγωγής Γ. Σακελλάρης, και της ελληνικής ResInvest με αφορμή την ολοκλήρωση κατασκευής αιολικού πάρκου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ισχύος 9,2 MW, στην Κεφαλονιά, ο κ. Πάιατ τόνισε πως η χώρα μας εκτός από τοπικός ενεργειακός κόμβος μπορεί να καταστεί και πρωτοπόρος στην πράσινη ενέργεια. Και οι αμερικανικές εταιρείες, πρόσθεσε, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση αναφέροντας παραδείγματα όπως η Ameresco, η Blink (στον τομέα των φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων), η General Electric (GE), κ.α.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις αμερικανικές εταιρείες μας, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την αμερικανική και ελληνική καινοτομία, και αξιοποιώντας τη δύναμη της αναπτυσσόμενης ενεργειακής, εμπορικής και επενδυτικής μας σχέσης» είπε ο Τζ. Πάιατ. «Οι χώρες μας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, θα είναι πιο ασφαλείς και συνεπώς πιο ευημερούσες».
Η απόφαση για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης από την ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να έρθει σε καλύτερη συγκυρία επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Ακριβώς αυτή την περίοδο η Ελλάδα επωφελείται από χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, κ.α. τα οποία μαζί με την ιδιωτική συνεισφορά θα φτάσουν τα 110 δισ. ευρώ, με σημαντικό ποσοστό να κατευθύνεται στις «πράσινες επενδύσεις». Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και σε τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που προωθούνται αυτές τις ημέρες:
- το νέο σχέδιο νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις,
- το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών και των νησιών,
- και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα που μίλησε στην ίδια εκδήλωση ζήτησε να ενταχθούν και τα Επτάνησα σε κάποιες δράσεις που προωθούνται στο πλαίσιο των «πράσινων νησιών». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Λαδακάκος είπε πως το έργο που ολοκλήρωσαν οι Ameresco και ResInvest έχει συμβολική σημασία σε μια περίοδο κατά την οποία ζητούνται μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο ίδιος πρόσθεσε πως στην Κεφαλονιά έχουν πλέον εγκατασταθεί 75 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 110 MW και το παράδειγμα της αποδεικνύει ότι η κατηγορία ότι οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν τον τουρισμό είναι ένας ακόμα μύθος.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος τόνισε πως σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων McKinsey απαιτούνται επενδύσεις 500 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ώστε η χώρα μας να πετύχει τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και 100% (net zero) μέχρι το 2050. Επενδύσεις που αφορούν σε ΑΠΕ, σε μετακινήσεις και σε κτίρια.
«Η σημερινή κατάσταση προκλήθηκε από τις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και σίγουρα όχι από την ίδια την ενεργειακή μετάβαση» είπε ο κ. Μαύρος. «Αντίθετα, η ενεργειακή μετάβαση, η οποία θα μείωνε -και θα μειώσει- δραστικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εξελίσσεται πολύ αργά. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας παρακινήσει ώστε να εντείνουμε τις προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».
«Έχουμε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο για ανάπτυξη έργων αρκετών GW εντός της πενταετίας ενώ σήμερα κατασκευάζουμε έργα ισχύος 300MW, μέγεθος πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της επιχείρησης» κατέληξε.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ameresco Γιώργος Σακελλάρης, που διοικεί έναν από τους ισχυρότερους αμερικανικούς ομίλους στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, της αποθήκευσης, κ.λπ. εξήγησε πως το έργο στην Κεφαλονιά μπορεί να είναι μικρό, αλλά η στρατηγική της εταιρείας είναι συντηρητική. Επεκτείνεται σε σταδιακά σε αγορές, στην αρχή με μικρά έργα και στη συνέχεια με την ανάληψη μεγαλύτερων. Πληροφορίες από την αγορά ενέργειας αναφέρουν, πάντως, πως η Ameresco ετοιμάζεται για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα κυρίως με αφορμή τα μεγάλα έργα εξοικονόμησης ενέργειας που προωθούνται.
Ο Γενικός Διευθυντής της ResInvest Δημήτρης Καραγκουλές εξήγησε πως «ο περιορισμένος χρόνος υλοποίησης, η ανάγκη νέας αδειοδότησης, η κατασκευή σε συνθήκες κορύφωσης του κορονοϊού, έθεταν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά». Ωστόσο το έργο ολοκληρώθηκε από την κοινοπραξία μέσα στο πλαίσιο του χρόνου, του κόστους και της ποιότητας που απαιτείτο. «Η εταιρία μας αποφάσισε να καλύψει το κόστος σπουδών ενός απόφοιτου από το Αργοστόλι που θα εισαχθεί στις πολυτεχνικές σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων μηχανικών, όπως και το κόστος δύο μεταπτυχιακών στον τομέα των ΑΠΕ. Δεν μπορεί να είμαστε υπέρ του κινήματος προστασίας του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα κατά της ανάπτυξης της Αιολικής ενέργειας που αποτελεί την κύρια πηγή πράσινης ενέργειας».
Η Reinvest σε συνεργασία με την Ameresco κατασκεύασαν επίσης σε χρόνο ρεκόρ ένα μικρό Φ/Β για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ στον Ασπρόπυργο. Ο κ. Καραγκουλές ανέφερε ότι η εταιρεία θα είναι παρούσα και σε άλλα έργα στην Κεφαλονιά αλλά και στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης στα νησιά.
Πηγή: powergame.gr