Παγκόσμια Τράπεζα: Το σοκ στις τιμές θα διαρκέσει για χρόνια

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις που περιλαμβάνει η νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια αγορά των commodities, λόγω των πολλαπλών συνεπειών που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία στο εμπόριο, την παραγωγή και την κατανάλωση

Δυσοίωνη εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού σκιαγραφεί η νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αγορά των commodities (Commodity Markets Outlook) προειδοποιώντας πως το σοκ στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια!

Ο στασιμοπληθωρισμός μας χτυπά την πόρτα!

Οι διεθνείς τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται μέσα στη χρονιά συντηρώντας το υψηλό κόστος και τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια αγορά. Συνολικά οι τιμές των commodities θα μείνουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Ωστόσο το σοκ του πολέμου στον ευρύτερο κλάδο των commodities προκάλεσε αλλαγές στα μοτίβα του παγκόσμιου εμπορίου, της παραγωγής και της κατανάλωσης με τρόπους που θα κρατήσουν τις τιμές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη του 2024.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πίεση στις τιμές των commodities σε συνδυασμό με την περαιτέρω αύξηση στο κόστος του εμπορίου και των μεταφορών λόγω του πολέμου σημαίνει πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένου υψηλού πληθωρισμού, που αυξάνει σημαντικά και την απειλή του στασιμοπληθωρισμού.

«Πρόκειται για το ισχυρότερο σοκ που βιώνουμε στα commodities από τη δεκαετία του ‘70» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ίντερμιτ Γκιλ, επισημαίνοντας πως το σοκ αυτό ενισχύεται και από το ντόμινο των περιορισμών στο εμπόριο των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων. Δεν είναι τυχαίο πως οι εξελίξεις αυτές «έχουν αρχίσει να ενισχύουν το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού» σχολίασε, προειδοποιώντας για την ανάγκη λήψης μέτρων για την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης και την αποφυγή κινήσεων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.

«Καυτές» ενεργειακές τιμές

Συγκεκριμένα οι ενεργειακές τιμές εκτιμάται πως θα εκτιναχθούν κατά πάνω από 50% συνολικά μέσα στη χρονιά, ήτοι σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα από το 2021. Αν και από το 2023 θεωρείται πως θα αρχίσουν να υποχωρούν κατά 12,3%, μια καθοδική πορεία που θα συνεχιστεί και το 2024.

Ο συνδυασμός του πολέμου, των προβλημάτων στο εμπόριο και την παραγωγή θα κρατήσει την τιμή του Brent πάνω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Στα επίπεδα αυτά μιλάμε για το υψηλότερο σημείο της τιμής από το 2013 που αναλογεί σε μια αύξηση κατά πάνω από 40% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Για το 2021 ο μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 70,40 δολάρια.

Για το 2023 η τιμή του Brent αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στα 92 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας ωστόσο σταθερά πολύ πάνω από τον μέσο όρο τιμής της προηγούμενης πενταετίας, που ήταν στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα στις διεθνείς αγορές η τιμή του Brent ανεβαίνει στα 104,40 δολάρια το βαρέλι, έχοντας μεν υποχωρήσει από το ρεκόρ των 127,98 δολαρίων στα τέλη Μαρτίου, αλλά παραμένοντας σταθερά πάνω από το όριο των 100 δολαρίων.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να διπλασιαστούν μέσα στη χρονιά, ενώ οι τιμές του άνθρακα αναμένεται να καταγράψουν αύξηση κατά 80%. Αμφότερες σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Πηγη: in.gr