Ουκρανία: Ο φόβος της ύφεσης ρίχνει μετοχές, κρυπτονομίσματα και πετρέλαιο

Οι προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ δείχνουν και νέο γύρο πτώσης των τιμών των μετοχών στην Wall Street, με τον Dow Jones να έχει χάσει το επίπεδο των 32.000 μονάδων επιστρέφοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2021

H συνέχιση της πτώσης στις διεθνείς χρηματαγορές, η μικρή μείωση των τιμών του πετρελαίου, η ενίσχυση του δολαρίου, η «κατάρρευση» των κρυπτονομισμάτων και η πτώση στα περισσότερα μέταλα είναι οι πέντε δείκτες που δείχνουν ότι οι επενδυτές προεξοφλούν μία ύφεση που θα μπορούσε να πλήξει κυρίως την Ευρώπη, καθώς η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία πλήττει κυρίως τις οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Μόνη «παραφωνία» – αλλά για διαφορετικούς λόγους, μιας και η Ουκρανία διέκοψε ξαφνικά την Τετάρτη την παροχή ρωσικού αερίου από έναν βασικό αγωγό που διέρχεται από το έδαφός της – είναι η νέα εκτίναξη στην τιμή του φυσικού αερίου, που ανεβαίνει κατά 19% την Πέμπτη στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ δείχνουν και νέο γύρο πτώσης των τιμών των μετοχών στην Wall Street, με τον Dow Jones να έχει χάσει το επίπεδο των 32.000 μονάδων επιστρέφοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2021. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση του Nasdaq 100 , βασικού δείκτη ου τεχνολογικού κλάδου.

Νέες απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – και το ελλληνικό – καθώς γίνεται όλο και πιο απίθανο το ενδεχόμενο του τερματισμού των εχθροπραξιών στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον. O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2% και προσεγγίζει τα επίπεδα των αρχών Μαρτίου, όταν οι αγορές έβλεπαν με απογοήτευση ότι διαψεύδονταν οι προσδοκίες για έναν «σύντομο πόλεμο» στην Ουκρανία.

«Κερδισμένο» από την διεθνή ανησυχία για την υφεσιακή πορεία που κινδυνεύει να ακολουθήσει η οικονομία είναι το δολάριο, καθώς οι επενδυτές είναι πεισμένοι ότι η Fed θα συνεχίσει – και ενδεχομένως να εντείνει – τις αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος μειώθηκε τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021, αλλά όχι όσο αναμενόταν. Το δολάριο ενισχύεται κατά 0,7% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία του να είναι στο 1,04.

Η ανησυχία για μία επερχόμενη ύφεση , που ασφαλώς θα χτυπήσει την ζήτηση, ρίχνει και πάλι τις τιμές του πετρελαίου, που παραμένει ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η πτωτική πορεία των τιμών είναι ωστόσο σαφέστερη στα μέταλα, με τον χαλκό να υποχωρεί κατά 4,3% στο Λονδίνο – η τιμή του έχει μειωθεί κατά 13% σε ετήσια βάση – καθώς το υφεσιακό κλίμα αρχίζει να δεσπόζει στις αγορές, ενώ ο κασσίτερος σημειώνει πτώση μεγαλύτερη του 10%, όπως και τα σιδηρομεταλλεύματα.