ΟΠΕΚΑ: Αυτά είναι τα αναπηρικά επιδόματα που αυξάνονται

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι πρόκειται για την τελευταία παροχή της κυβέρνησης προ των εκλογών

Την άμεση αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων κατά 8% ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση του ΥΠΟΙΚ με θέμα «Ελληνική Οικονομία – Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική». Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι πρόκειται για την τελευταία παροχή της κυβέρνησης προ των εκλογών.

 

Το μέτρο αύξησης των αναπηρικών επιδομάτων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αφορά συνολικά σε περισσότερους από 200.000 δικαιούχους που λαμβάνουν τα σχετικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ.

H λίστα με τα επιδόματα που αυξάνονται

Ειδικότερα τα αναπηρικά επιδόματα που θα αυξηθούν είναι τα εξής:

α) Επίδομα κίνησης 165 ευρώ σε άτομα με ακρωτηριασμό ή παράλυση των 2 άκρων με αναπηρία άνω του 80%. Με την αύξηση θα ανέλθει σε 178,2 ευρώ.

β) Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ. 362 ευρώ μηνιαίως. Θα ανέλθει στα 390,96 ευρώ.

γ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία. Αφορά άτομα με α) Σωματική, νοητική ή ψυχική ασθένεια ή αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, β) Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, ανεξαρτήτως του διατροφικού επιδόματος, γ) Διαβήτη τύπου 1 ινσουλινοεξαρτώμενοι με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω. Είναι 313 ευρώ το μήνα. Θα διαμορφωθεί στα 338,04 ευρώ το μήνα.

δ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση. Ανέρχεται σε 527 ευρώ το μήνα και με την αύξηση θα φθάσει τα 569,16 ευρώ.

ε) Πρόγραμμα-οικονομικής-ενίσχυσης-παραπληγικών-τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 771 ευρώ μηνιαίως που θα ανέλθει στα 832,68 ευρώ. Στα άτομα με μονό ακρωτηριασμό το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 330,40 ευρώ μηνιαίως και θα διαμορφωθεί στα 356,83 ευρώ.

στ) Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ανέρχεται σε 362 ευρώ μηνιαίως και με +8% θα διαμορφωθεί στα 390,96 ευρώ ενώ στους πάσχοντες από αιμορροφιλία – AIDS ανέρχεται σε 697 ευρώ μηνιαίως και θα φτάσει τα 752,76 ευρώ.

ζ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται μηνιαίως στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362€ μηνιαίως και θα φθάσει τα 390,96 ευρώ.

η) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης.

θ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση

ι) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.