Quantcast

ΟΟΣΑ: «Βλέπει» ύφεση στις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης

H βρετανική εφημερίδα «Guardian», αναφέρει σε δημοσίευμά της πως ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ουκρανία προκαλεί τριγμούς στα οικονομικά θεμέλια των γερών χωρών της γηραιάς ηπείρου

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά πως οι προβλέψεις για την οικονομία των ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, είναι δυσοίωνες.

Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα «Guardian», από την πλευρά της, αναφέρει σε δημοσίευμά της πως ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ουκρανία προκαλεί τριγμούς στα οικονομικά θεμέλια των γερών χωρών της γηραιάς ηπείρου.

«Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες οδεύουν σε ύφεση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία που μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου περιορίζει την ανάπτυξη», όπως διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ.

Ακόμη πιο δύσκολος από τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού αποδεικνύεται ο αντίκτυπος των ενεργειακών και πληθωριστικών κρίσεων με την Ευρώπη να εμφανίζεται πιο άμεσα εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής. «Η εξάρτηση από το ακριβό φυσικό αέριο για τη βαριά βιομηχανία και τη θέρμανση των νοικοκυριών θα βυθίσει τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια μακρά περίοδο ύφεσης, αφού η παγκόσμια ανάπτυξη προβλεπόταν από τον ΟΟΣΑ να επιβραδυνθεί κατά 2,2% το 2023 ενώ τον Ιούνιο η πρόβλεψη ήταν 2,8%».

Με την παγκόσμια οικονομία να χρειάζεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 4% για να συμβαδίσει με τον αυξανόμενο πληθυσμό, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι, τα κατά κεφαλήν εισοδήματα θα ήταν χαμηλότερα σε πολλές χώρες. Για τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ, Αλβάρο Περέιρα, η διεθνής κοινότητα πληρώνει ήδη ένα μεγάλο τίμημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει σε σημαντικότερο βαθμό την πρόσβαση στις προμήθειες φυσικού αερίου από ότι είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου και πετρελαίου προκειμένου να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη την αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια. «Πρέπει να μειώσουμε τη ζήτηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Και οι νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές πρέπει να εργαστούν χέρι-χέρι για να το επιτύχουν», συνέχισε.

Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία- όπως επισημαίνει- είναι πιο άμεσα εκτεθειμένη στις επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σταθερή το 2023. Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τον «μίνι προϋπολογισμό» του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Kwasi Kwarteng.

Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει για φέτος την μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από 3,1% που είναι σήμερα σε μόλις 0,3% το 2023. Το γεγονός αυτό τονίζει ότι, πολλές χώρες του νομισματικού μπλοκ των 19 μελών θα περάσουν τουλάχιστον ένα μέρος του 2022 σε ύφεση. Η Γαλλία θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση εάν ο ρυθμός ανάπτυξής της αυξηθεί κατά 0,8% το 2023, όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ, αλλά αναμένεται να υποφέρει μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά την υποβάθμιση της αύξησης του ΑΕΠ από τον Ιούνιο κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Αλλά και η Ρωσία αναμένεται να δει συρρίκνωση στην οικονομία του το 2022 κατά τουλάχιστον 5,5% και το 2023 κατά 4,5%. Η εξάρτηση του Βερολίνου από το ρωσικό αέριο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία σήμαινε ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7% το 2023. Tον Ιούνιο οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν 1,7%.