Quantcast

ΟΟΣΑ: Στο 10,3% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο – Ρεκόρ 47 ετών στα τρόφιμα

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1988

Στο 10,3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ τον Ιούνιο, από 9,7% τον Μάιο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1988. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε την υπό εξέταση περίοδο στο 12,6%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το άλμα του πληθωρισμού προκαλεί σημαντικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Ειδικά στα τρόφιμα, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 1975, καταγράφοντας ρεκόρ 47 ετών.

Εντυπωσιακό κρίνεται το γεγονός ότι αύξηση του πληθωρισμού καταγράφεται σε όλες τις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, πλην Γερμανίας, Ολλανδίας και Ιαπωνίας. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι το ένα τρίτο των χωρών του ΟΟΣΑ εμφανίζουν πλέον διψήφιο πληθωρισμό.

Στην Τουρκία, ο πληθωρισμός έσπασε τα κοντέρ καθώς εκτινάχθηκε στο 78,6%, που είναι και η χειρότερη επίδοσης στον ΟΟΣΑ, με την Ιαπωνία να «αντιστέκεται» στην ευρύτερη τάση με πληθωρισμό 2,4%.

 

«Φωτιά» οι τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα

Στα τρόφιμα, ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 13,3%, από 12,6% το Μάιο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 1975.

Εκρηκτική η κατάσταση και στις τιμές ενέργειας, που εκτινάχθηκαν στο 40,7% από 35,4% τον Μάιο.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,7% την υπό εξέταση περίοδο, έναντι 6,4% έναν μήνα νωρίτερα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στον μέσο όρο των χωρών της G7 έφτασε το 7,9% τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με 7,5% τον Μάιο. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στην Ιταλία (1,1%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (0,6%). Οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στον πληθωρισμό στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, ενώ ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας επιβαρύνθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην περιοχή της G7, ο ετήσιος πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας μειώθηκε ελαφρά στο 4,7%, σε σύγκριση με 4,8% τον Μάιο του 2022.

Στην Ευρωζώνη, ο μετρούμενος ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αυξήθηκε σε 8,6% τον Ιούνιο του 2022, σε σύγκριση με 8,1% τον Μάιο του 2022. Ισχυρές αυξήσεις καταγράφηκαν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2022 στις τιμές τόσο των τροφίμων όσο και της ενέργειας.

 

Εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση

Η άμεση εκτίμηση της Eurostat για τη ζώνη του ευρώ τον Ιούλιο του 2022 δείχνει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση (σε 8,9%), ενώ ο πληθωρισμός χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε στο 4,0% σε σύγκριση με 3,7% τον Ιούνιο του 2022.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην περιοχή της G20 αυξήθηκε στο 9,2% τον Ιούνιο του 2022, σε σύγκριση με 8,9% τον Μάιο του 2022, ενώ σημειώθηκαν αξιοσημείωτες αυξήσεις σε όλες τις αναδυόμενες οικονομίες της G20 με εξαίρεση την Ινδία.