Quantcast

Ομόλογα: Συνεχίζεται το ράλι στις αποδόσεις – Στο 4,7% το ελληνικό 10ετές

Σε υψηλό 9 ετών οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μετά τη νίκη Μελόνι, εκτόξευση και για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να καταγράφουν ράλι σε πολυετή υψηλά και ένα sell off που αναβιώνει τις μνήμες του 1949.

Η επιθετική πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σε συνδυασμό με το πληθωριστικό ράλι και τον κίνδυνο της ύφεσης ανεβάζουν το κόστος δανεισμού, με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου εκτοξεύτηκε πάνω από το 4,7% τη Δευτέρα, με το spread έναντι του γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 260 μονάδες βάσης.

 

Είναι γεγονός ότι ασκούνται  πιέσεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων -κατά τις τελευταίες ημέρες – καθώς οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως και ο ολοένα εντεινόμενος κίνδυνος της ύφεσης επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι αφήνουν προς ώρας το δημόσιο χρέος.

Ανησυχία για το χρέος

Κάτι τέτοιο προκαλεί μεγάλη ανησυχία και στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει ένα ρυθμισμένο μεν χρέος, το οποίο όμως είναι και το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές έφτασε χθες να έχει απόδοση ακόμη και άνω του 4,6% (+14 μονάδες βάσης σε σχέση με την Πέμπτη). Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου κινούνταν μόλις στο 2,9%. Την ίδια ώρα, τα spreads –δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου- έφτασε στις 256 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκε στα ύψη στον απόηχο των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι θα σημάνει για τις αγορές μια κυβέρνηση Μελόνι, με την απόδοση του 1οετούς τίτλου να φτάνει μέχρι το 4,4%. Η απόδοση αυτή είναι η υψηλότερη από τον Οκτώβριο του 2013.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διατηρείται σταθερά πάνω από το 2,1%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

Με την αγορά να προσπαθεί να αφομοιώσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed και να αποκωδικοποιήσει τα επόμενα βήματα, το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ ανεβαίνει σημαντικά.

Το 2ετές ομόλογο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις νομισματικές αποφάσεις, έφτασε σε νέο υψηλό 15ετίας,  στο 4,351%. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,789%, με την καμπύλη να παραμένει επί εβδομάδες ανεστραμμένη, καταδεικνύοντας μια οικονομία που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Οι κεντρικές τράπεζες

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί επιθετικά στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό. Ο αντιπρόεδρος της, Λούις Ντε Γκίντος, δήλωσε ότι οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα μακροοικονομικά δεδομένα.

Την ίδια ώρα το καμπανάκι του κινδύνου προς τις κεντρικές τράπεζες κρούει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements), καλώντας τις να προχωρήσουν σε επιθετική νομισματική πολιτική χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Στην τριμηνιαία έκθεση της αναγνώρισε ότι τόσο ο κίνδυνος ύφεσης όσο και ο κίνδυνος χρέους αυξάνονται, αλλά υποστηρίζει ότι η μείωση του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού παραμένει πρωταρχικής σημασίας.

Μαζικό sell off

Υπενθυμίζεται ότι σε νέα της έκθεση η Bank of America Global Research, την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων, βρίσκονται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά από το 1949.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της BofA, το μαζικό sell off που καταγράφεται στα ομόλογα το τρέχον έτος,  απειλεί να προκαλέσει πιστωτικά γεγονότα και πιθανή ρευστοποίηση των πιο διαδεδομένων συναλλαγών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των στοιχημάτων που οδήγησαν το δολάριο σε υψηλά δεκαετιών και των τοποθετήσεων σε αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας.

Επικαλούμενη στοιχεία του EPFR, η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι τα ομολογιακά κεφάλαια κατέγραψαν εκροές 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως την Τετάρτη, ενώ 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια βγήκαν από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και οι επενδυτές άντλησαν 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Το επενδυτικό κλίμα είναι το χειρότερο από το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 2008, ανέφερε το σημείωμα.