Ομόλογα: Άνω του 4,6% η απόδοση της Ελλάδας, ξεπέρασε το 2% το κόστος δανεισμού της Γερμανίας

Το κλίμα στην αγορά του ευρωπαϊκού χρέους είναι αρνητικό, καθώς οι αναλυτές φοβούνται τον κίνδυνο μιας άμεσης επιστροφής στην ύφεση

Μεγάλες πιέσεις ασκούνται στην αγορά των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και ο κλιμακούμενος κίνδυνος της ύφεσης επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι εγκαταλείπουν άρον – άρον το δημόσιο χρέος.

Από την όλη κατάσταση, όπως είναι εύλογο, επηρεάζεται και το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας, με την απόδοση άνω του 4,6% (+14 μονάδες βάσης σε σχέση με την Πέμπτη). Την ίδια ώρα, τα spreads –δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου- έφτασε στις 256 μονάδες βάσης.

Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της Γερμανίας να υπερβαίνει το φράγμα του 2% (+10 μονάδες βάσης), για πρώτη φορά από το μακρινό 2011. Ας σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα το 2021, η γερμανική απόδοση κυμαινόταν σε αρνητικό έδαφος.

Από την πλευρά της, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,32%, με το κυπριακό να ακολουθεί στο 3,73%, το ισπανικό στο 3,21%, το πορτογαλικό στο 3,10% και το ιρλανδικό στο 2,62%.