Quantcast

Οικονομικό Επιμελητήριο: Να είναι προαιρετικά για φέτος τα ηλεκτρονικά βιβλία

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας θεωρεί ότι η υποχρεωτική διαβίβαση από 1/10/2021 δεν είναι εφικτή

Την πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων από την 1η Ιανουαρίου του 2022, ζητά, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας. Όπως αναφέρει, το ΟΕΕ υπήρξε ανέκαθεν αρωγός σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του επαγγέλματος, οι δυσλειτουργίες, όμως και τα προβλήματα, που έχουν εντοπίσει από την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του myDATA, δεν έχουν επιλυθεί πλήρως.

 

 

Για τον λόγο αυτό, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας θεωρεί ότι η υποχρεωτική διαβίβαση από 1/10/2021 δεν είναι εφικτή και προτείνει:

Το έτος 2021 να χαρακτηριστεί ως έτος προαιρετικό για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Το έτος 2022 η λειτουργία της εφαρμογής να είναι πιλοτική, δίνοντας ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις, που θα επιλέξουν την ψηφιακή διαβίβαση.
Την υποχρεωτική εφαρμογή από το έτος 2023, εφόσον γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και οι απαραίτητες ρυθμίσεις και είναι σε πλήρη λειτουργία η σχετική πλατφόρμα.
Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς των επιχειρήσεων, η ΑΑΔΕ να προβεί σε περισσότερες δράσεις και ενέργειες για την επαρκή ενημέρωσή τους, διότι το φορτίο της ενημέρωσης των επιχειρήσεων δεν μπορούν να το αναλάβουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΕΕ, «ο χαρακτηρισμός τού έτους 2021 ως έτος προαιρετικής εφαρμογής είναι απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου και των λογιστών- φοροτεχνικών. Προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η καλύτερη δυνατή λειτουργία του επιχειρείν».