Quantcast

Οι τρεις παρεμβάσεις που ζητούν οι εργολάβοι για τις τιμές υλικών

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς αυξήσεις στο κόστος υλικών κατασκευών που έχουν οδηγήσει σε παύση εργασιών μεγάλο αριθμό εργοταξίων

Παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών σε τρία μέτωπα ζητούν οι διοικήσεις των εργοληπτικών οργανώσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς αυξήσεις στο κόστος υλικών κατασκευών που έχουν οδηγήσει σε παύση εργασιών μεγάλο αριθμό εργοταξίων.

 

Πρώτον, να διευρυνθεί η αναθεώρηση τιμών σε περισσότερες από τους 495 κωδικούς (από τους 3.800 που είναι στο σύνολό τους) ώστε να αντιμετωπιστεί και η αύξηση τιμών στο πετρέλαιο και τα παράγωγά του.

Εκπρόσωποι εργοληπτικών φορέων υποστηρίζουν πως οι αυξήσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν οδηγήσει προς τα πάνω το κόστος πλήθους υλικών και εργασιών, από τα οικοδομικά υλικά μέχρι τις ασφαλτοστρώσεις. Η απόφαση του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή στα τέλη του προηγούμενου χρόνου για την αναθεώρηση τιμών στους 495 κωδικούς δεν περιλαμβάνει κατηγορίες εργασιών όπως οδοστρωσία, σκυροδέματα, χωματουργικά, χρωματισμοί, μονώσεις, κ.α.

Δεύτερον, να εκδοθεί νέα διευκρινιστική εγκύκλιος ώστε να αντιμετωπιστεί η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί με την πρόβλεψη προηγούμενης εγκυκλίου σύμφωνα με την οποία «οι εργασίες των οποίων οι συντελεστές αναθεώρησης δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση, αυτές θα αναθεωρούνται «με χρήση άρθρων ομοειδών εργασιών».

Όπως εξηγεί και ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) Δημήτρης Μανδρούκας σε πρόσφατη επιστολή του, η πρώτη διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Υποδομών έχει προκαλέσει σύγχυση στις αναθέτουσες αρχές. Για παράδειγμα, για την αναθεώρηση τιμών στο σκυρόδεμα ποια «ομοειδή εργασία» θα λάβουν υπόψη; Τις αναθεωρημένες τιμές στο χάλυβα ή στον ξυλότυπο (τα γνωστά καλούπια);

Ο κ. Μανδρούκας υποστηρίζει πως «θα ήταν πιο ξεκάθαρο αν προβλέπονταν πως οι τις εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στους 495 κωδικούς θα αναθεωρούνται με χρήση τον μέσο όρο αναθεώρησης της κατηγορίας που ανήκουν».

Το τρίτο θέμα που, σύμφωνα με τις διοικήσεις των τεχνικών εταιρειών, απαιτεί παρέμβαση αφορά τα έργα που αρκετές περιφέρειες ή δήμοι δημοπρατούν ως «προμήθειες» χωρίς «να συμπεριλαμβάνουν στον προϋπολογισμό της μελέτης το κονδύλιο της αναθεώρησης». Ο αντιπρόεδρος του ΣΑΤΕ υποστηρίζει πως γι’ αυτή την κατηγορία έργων που βαπτίζονται «προμήθειες» το υπουργείο μπορεί να παρέμβει ώστε «να συνυπολογίζονται σε κάθε περίπτωση συντελεστές αναθεώρησης».

Πηγή: Powergame.gr