Η Ελβετία ανέκυψε απροσδόκητα ως κομβικός παίκτης στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρώπη στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.
Αποσύροντας το καθεστώς ουδετερότητας που είναι συνυφασμένο με την ιστορία της, η Ελβετία άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην ελίτ των πλουσίων της Ρωσίας που ανήκουν στον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αναλαμβάνοντας έναν δυναμικότερο ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας που έχει κλονίσει όλη τη Δύση, η Ελβετία καταρρίπτει ένα καταφύγιο για τις περιουσίες των Ρώσων δισεκατομμυριούχων που αποκτήθηκαν χάρις στους στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν οι Ρώσοι στην Ελβετία είναι υπερδιπλάσια συγκριτικά με το Λονδίνο.
Τα περουσιακά στοιχεία των Ρώσων στην Ελβετία
Μέχρι και στο 40% της ελβετικής οικονομίας φθάνουν τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) έως και τον περσινό Σεπτέμβριο, κάτοικοι και εταιρείες από τη Ρωσία διατηρούσαν 11 δισ. δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Ελβετία έναντι περίπου των 5 δισ. δολαρίων που είναι καταγεγραμμένα στη Βρετανία.
Όμως, το πραγματικό μέγεθος των περιουσιών των Ρώσων στην Ελβετία εκτιμάται πως είναι μακράν μεγαλύτερο.
Στα στοιχεία της BIS δεν συγκαταλέγονται λογαριασμοί σε χρηματιστηριακές εταιρείες, άλλες επενδύσεις ή περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες.
Εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών στον κλάδο ιδιωτικής τραπεζικής της Ελβετίας, οι οποίοι μίλησαν ανεπίσημα στο Bloomberg για να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εκτιμούν πως η ελίτ των πλουσίων στη Ρωσία μπορεί να διαθέτει 100 δισ. δολάρια σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της χώρας.
Βάσει μιας πηγής, τα κινητά περιουσιακά στοιχείων των πλουσίων Ρώσων ενδεχομένως να προσεγγίζουν ακόμη και τα 300 δισ. δολάρια, ένα ποσό που αντικατοπτρίζει το 40% της ελβετικής οικονομίας.
Ένα τμήμα αυτών των περιουσιακών στοιχείων πρόκειται να «παγώσει» κατόπιν εντολής της ελβετικής κυβέρνησης προκειμένου να επιβληθούν οι κυρώσεις της Ε.Ε που βαραίνουν ακόμη και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αναγκάστηκαν να το κάνουν από ηθική πλευρά» δήλωσε ο Κρις Γουίφερ, διευθύνων σύμβουλος της Macro-Advisory.
H ελβετική κυβέρνηση έλαβε αυτήν την απόφαση τη Δευτέρα αφού είχε ασκηθεί έντονη κριτική κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από μέλη της αντιπολίτευσης και την κοινή γνώμη. Ένας από τους Ρώσους που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κυρώσεων είναι ο Γκενάντι Τομισένκο, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 11 δισ. δολάρια.