Το «παιχνίδι των ερωτήσεων» παίζουν τις τελευταίες δύο ημέρες ιδιώτες, επιχειρήσεις, έμποροι και απλοί πολίτες, αναφορικά με το ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις για το ελληνικό συναλλακτικό κοινό από την επιβολή κυρώσεων στις ρωσικές τράπεζες.
Ιδιαίτερος προβληματισμός και πληθώρα ερωτημάτων εκδηλώνεται κυρίως για την απαγόρευση χρήσης του SWIFT, του διασυνοριακού διατραπεζικού δικτύου ανταλλαγής μηνυμάτων για αποστολή ή μεταφορά χρημάτων αλλά και για όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ τραπεζών .
O βαθμός του προβλήματος που μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία (είτε από ιδιώτες πελάτες τραπεζών είτε από επιχειρήσεις) περιορίζεται ή εντείνεται ανάλογα με το αν εμπίπτει στα «3 όχι» των κυρώσεων:
Στο αν η ρωσική τράπεζα με την οποία συναλλάσσεται Έλληνας επιχειρηματίας ή ιδιώτης συμπεριλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα
Στο αν η συνεργασία έχει ως αποδέκτη κάποιο φυσικό πρόσωπο από τους Ρώσους αξιωματούχους, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται σε άλλη λίστα
Στο ποιες υπηρεσίες ή τραπεζικά προϊόντα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας απαγορεύονται (εμβάσματα, πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κ.α.)
Ακόμη όμως, όλα είναι ρευστά και ανοιχτά. Οι ίδιοι οι τραπεζίτες υπογραμμίζουν στο powergame.gr ότι ακόμη δεν γνωρίζουν συγκεκριμένα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, σε ποια έκταση και για ποιες συναλλαγές.
Για το θέμα αυτό οι τραπεζίτες συνομιλούν ατύπως μεταξύ τους, όσο και με τα θεσμικά τους όργανα, όπως την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει τον έλεγχο της εποπτείας.
«Θεωρητικά», όπως διευκρινίζουν τραπεζικοί παράγοντες, «αν και ακόμη το τοπίο δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο και κάθε στιγμή όλα μπορούν να ανατραπούν, όσοι έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία θα μπορούν να πληρώνουν τους προμηθευτές τους, από κάποια διαφορετική τράπεζα που θα τους ορίσει ο εκεί προμηθευτής (ώστε να λυθεί το πρόβλημα που προκύπτει αν η Τράπεζα του προμηθευτή ανήκει στη λίστα με τις τράπεζες για τις οποίες απαγορεύονται οι διασυνοριακές συναλλαγές). Μία λίστα που μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε ακόμη κοινοποιηθεί. Ούτε αυτή για τα ονόματα των τραπεζών, ούτε αυτή για τα απαγορευμένα προϊόντα.
«Όχι» και από τις Διευθύνσεις Compliance των τραπεζών – Εξαιρούνται οι «αθώες» συναλλαγές και τα παλαιά τιμολόγια
Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι από χθες, ελάχιστες συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες πραγματοποιήθηκαν από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Και το σπουδαίο είναι, ότι το στοπ δεν επήλθε λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων (από τη στιγμή που δεν έχει ανακοινωθεί επιμέρους ο κατάλογος με τις συναλλαγές που απαγορεύονται) , αλλά από τα τμήματα compliance (Συμμόρφωσης) των τραπεζών.
Οι εν λόγω τραπεζικές διευθύνσεις, στο πλαίσιο συμμόρφωσης των κανόνων, απαγορεύουν μία σειρά συναλλαγών προς το πιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, ως ανήθικες, λόγω του πολέμου με την Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό, ένας έμπορος που θα ήθελε χθες ή θα θέλει σήμερα να στείλει μια προκαταβολή σε έναν προμηθευτή του σε ρωσική τράπεζα, μέσω εμβάσματος, δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να υλοποιήσει τη συναλλαγή.
Εξαίρεση αποτέλεσαν «εξαιρετικά αθώες συναλλαγές» όπως εύστοχα σχολίασε ανώτατος τραπεζικός παράγοντας εταιρικής τραπεζικής ή συναλλαγές παρελθόντος χρόνου, όπως η εξόφληση ενός τιμολογίου παλαιότερης ημερομηνίας.
Οι πιστωτικές κάρτες και τα συστήματα πληρωμών
Η χρήση των πιστωτικών καρτών από τράπεζες της Ρωσίας είναι ένα άλλο μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους Έλληνες πολίτες, ειδικά όσους στην επαγγελματική τους δραστηριότητα συναλλάσσονται με Ρώσους ή άλλης εθνικότητας άτομα που είναι κάτοχοι καρτών ρωσικών τραπεζών.
Θεωρητικά, σχολιάζουν πηγές στο powegame.gr, θα πρέπει το αμέσως προσεχές διάστημα να βγουν οι δύο μεγάλοι εκδότες καρτών, η Visa και η Mastercard να διευκρινίσουν τι θα ισχύσει με τις κάρτες που εκδίδουν σε συνεργασία με τις ρωσικές τράπεζες,
Προς το παρόν, πολλές χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ρωσικών τραπεζών δεν μπορούν λόγω των κυρώσεων να γίνονται δεκτές εκτός Ρωσίας, αλλά θα πρέπει να διευκρινισθεί αν η απαγόρευση αυτή θα αφορά όλες τις τράπεζες της χώρας.
Αντίστοιχα, παγώνει η πληρωμή μέσα από τα συστήματα πληρωμών google pay/ apple pay για χρήστες που έχουν λογαριασμό σε ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα.
Μέχρι να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις για την κάθε είδους επίπτωση που μπορεί ο κατάλογος των κυρώσεων να επιφέρει και σε εμάς – με τις ρωσικές τράπεζες να είναι εκτός παιχνιδιού – προφανές είναι ότι θα υπάρχει μια γενική ανησυχία και σύγχυση τόσο σε επιχειρήσεις συγκεκριμένων τομέων (εμπορευμάτων, τουρισμού, υπηρεσιών, εφοδιασμού πρώτων υλών κ.α.) όσο και του ευρύτερου συναλλακτικού κοινού, των ίδιων τω τραπεζών συμπεριλαμβανομένων.
Πηγή: powerame.gr