Quantcast

ΟΕΚ: Περισσότεροι από 32.000 οφειλέτες στο έλεος της εφορίας – Γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Παρέμβαση στο θέμα προς τον υπουργό Εργασίας έκανε η Ομοσπονδία των Ασφαλιστικών Ταμείων

Περισσότεροι από 30.000 δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους , που αγοράστηκαν πριν από την κρίση είτε μέσω τράπεζας με επιδότηση επιτοκίου είτε κατασκευασμένα από τον Οργανισμό και για τα οποία έπρεπε να αποδίδουν δόση.

Τώρα κινδυνεύουν, επειδή δεν εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση Βρούτση (επανένταξη οφειλών, σβήσιμο προσαυξήσεων κ.λπ.), να βεβαιωθούν οι οφειλές τους και να τους κυνηγά η εφορία.

Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση (5224/3173/Β/26.01.18) για τη ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ δόθηκε η δυνατότητα σε 41.200 νοικοκυριά να εξοφλήσουν την οφειλή τους, ενώ 6.400 δανειολήπτες εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανέργους, αναστολή δόσεων ή καταβολή του 10% του εισοδήματός τους.

Ωστόσο το 40% των εν δυνάμει δικαιούχων ρύθμισης, δηλαδή άνω των 32.000 δανειοληπτώνδεν υπέβαλε αίτηση υπαγωγής, με συνέπεια να αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο της βεβαίωσης του συνόλου της υπολειπόμενης οφειλής στην εφορία. Επιπροσθέτως, ένας μεγάλος αριθμός (1.600 δανειολήπτες) από όσους έχουν ενταχθεί έχει οφειλές με εξάμηνη καθυστέρηση στην καταβολή δόσεων.

Παρά την απόφαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) για εξάμηνη παράταση ισχύος της υπουργικής απόφασης, αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί, με αποτέλεσμα 32.000 οφειλέτες να μην έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση και να βρίσκονται άμεσα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο οι οφειλές τους να βεβαιωθούν ως ληξιπρόθεσμες στην εφορία και το σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε δυσβάσταχτους τόκους υπερημερίας.

Αιτήματα

Παρέμβαση στο θέμα προς τον υπουργό Εργασίας έκανε η Ομοσπονδία των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπου ζητά εκ νέου παράταση της περιόδου υπαγωγής στη ρύθμιση, καθώς και να μη βεβαιωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ώστε να μην κινδυνέψουν από ενδεχόμενους πλειστηριασμούς λόγω και των επιπλέον συμβάσεων στις οποίες έχουν προβεί με τράπεζες για τα δανειοδοτηθέντα ακίνητα. Επίσης, ζητά να τροποποιηθεί η σχετική απόφαση που υποχρεώνει τη ΔΥΠΑ να αποστέλλει τις άνω των έξι μηνών ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.

Να σημειωθεί ότι λύση επιχείρησε να δώσει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία όσοι είχαν οφειλές έως 6.000 ευρώ απαλλάσσονταν της υποχρέωσης καταβολής τους.

Βάσει υπουργικής απόφασης του 2018 περί δανείων από ίδια κεφάλαια ΟΕΚ, οι οφειλέτες έπρεπε να κοινοποιήσουν την οφειλή στην αρμόδια ΔΟΥ για όσους ενταχθούν και δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή της οφειλής τους. Εκείνη την περίοδο (2020) οι οφειλέτες ήταν περί τους 83.000, γεγονός που σημαίνει ότι οι μισοί επωφελήθηκαν της ρύθμισης αυτής.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»