ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 2,5 δισ. ευρώ το νέο 5ετές με προσφορές 19,1 δισ.

Στη διαδικασία του βιβλίου προσφορών εμφανίστηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς οι προσφορές έφτασαν τα 19,1 δισ.ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση

Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ άντλησε τελικά το Δημόσιο μέσω νέας της έκδοσης του νέου πενταετούς ομολόγου. Στη διαδικασία του βιβλίου προσφορών εμφανίστηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς οι προσφορές έφτασαν τα 19,1 δισ.ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

 

Με τη σημερινή κοινοπρακτική έκδοση ο ΟΔΔΗΧ κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του φετινού δανειακού προγράμματος που αναμένεται στα 7 δισ. Από τις αρχές του έτους έχει ήδη δανειστεί τα 6 δισ. με τη σημερινή έκδοση.

To επιτόκιο διαμορφώνεται στις 90 μονάδες βάσης επί του mid swap, δηλαδή περίπου 3,92%, ενώ η αρχική καθοδήγηση του ΟΔΔΗΧ ήταν κατά 5 μονάδες βάσης υψηλότερη.

Όπως ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, είχε δοθεί mandate σε BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς, ώστε να λειτουργήσουν ως ανάδοχοι για τη σημερινή έκδοση.

Γιατί βγήκε στις αγορές προεκλογικά η Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημερομηνία για να βγει στις αγορές, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα δεν θεωρείται χώρα υψηλού ρίσκου, όποτε η σημερινή έκδοση αναμένεται να πάει πολύ καλά και η ζήτηση, ειδικά από την Ελλάδα, είναι ήδη ισχυρή. Το τελικό επιτόκιο τοποθετείται στο 3,7%-3,85%, αλλά το πραγματικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πολύ χαμηλότερο, κάτω του 2%, χάρη στις στρατηγικές over hedging στις οποίες έχει προχωρήσει προνοητικά ο ΟΔΔΗΧ.

Επίσης, πέραν της ελκυστικότητας των ομολόγων σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια που λειτουργεί υπέρ μιας έκδοσης τώρα, οι εθνικές εκλογές αφαιρούν από το ετήσιο κάδρο των μελλοντικών εκδόσεων έως και τέσσερις μήνες.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ήταν στις 17 Ιανουαρίου, όταν και υπερκαλύφθηκε κατά 10 φορές ο αρχικός στόχος, με τις προσφορές να αγγίζουν τα 22 δισ. ευρώ. Με εκείνη την έκδοση καλύφθηκε περίπου το 50% του δανειακού προγράμματος για το 2023.