Quantcast

ΟΔΔΗΧ: Άγγιξαν τα 16 δισ. οι προσφορές για το 5ετές ομόλογο

Σημειώνεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας

Πολύ ισχυρή αποδείχθηκε η ζήτηση για το νέο 5ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15,9 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να κλειδώσει το επιτόκιο στο 3,92%, μειωμένο κατά 5 μονάδες βάσης από το αρχικό 3,97%.

 

Σημειώνεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας. Στο επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί και το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι πέριξ των 2,5 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών που άνοιξε σήμερα το πρωί, έκλεισε πριν από λίγο. Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 95 μονάδες βάσης, πάνω από το mid swap (3,02%), δηλαδή στο 3,97%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με το νέο ομόλογο, λήξεως 15 Ιουνίου 2028, το Δημόσιο στόχο είχε την άντληση ποσού της τάξης τουλάχιστον των 1,5-2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι σχεδόν το 80% του φετινού δανειακού προγράμματος.

Όπως ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, είχε δοθεί mandate σε BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς, ώστε να λειτουργήσουν ως ανάδοχοι για τη σημερινή έκδοση.

Γιατί βγήκε στις αγορές προεκλογικά η Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημερομηνία για να βγει στις αγορές, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα δεν θεωρείται χώρα υψηλού ρίσκου, όποτε η σημερινή έκδοση αναμένεται να πάει πολύ καλά και η ζήτηση, ειδικά από την Ελλάδα, είναι ήδη ισχυρή. Το τελικό επιτόκιο τοποθετείται στο 3,7%-3,85%, αλλά το πραγματικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πολύ χαμηλότερο, κάτω του 2%, χάρη στις στρατηγικές over hedging στις οποίες έχει προχωρήσει προνοητικά ο ΟΔΔΗΧ.

Επίσης, πέραν της ελκυστικότητας των ομολόγων σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια που λειτουργεί υπέρ μιας έκδοσης τώρα, οι εθνικές εκλογές αφαιρούν από το ετήσιο κάδρο των μελλοντικών εκδόσεων έως και τέσσερις μήνες.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ήταν στις 17 Ιανουαρίου, όταν και υπερκαλύφθηκε κατά 10 φορές ο αρχικός στόχος, με τις προσφορές να αγγίζουν τα 22 δισ. ευρώ. Με εκείνη την έκδοση καλύφθηκε περίπου το 50% του δανειακού προγράμματος για το 2023.