Ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ για τη νέα δέσμη μόνιμων μέτρων

«Με ρεαλιστικά πλεονάσματα από το 2023 θα έχουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο και θα προχωρήσουμε σε κοινωνική πολιτική και μειώσεις φόρων»

Νέα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και φοροελαφρύνσεις μελετά από τώρα το οικονομικό επιτελείο για το 2023 και όλα θα εξαρτηθούν από την μεγέθυνση της οικονομίας, τα έσοδα και την πολιτική σταθερότητα που θα υπάρχει στη χώρα.

 

Ειδικότερα, από το 2023 και μετά, με την προϋπόθεση των ρεαλιστικών πλεονασμάτων, θα υπάρξει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω κοινωνική πολιτική και επιπλέον μέτρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να «φρενάρει» τη συζήτηση για επιπλέον παροχές και νέα πακέτα μέτρων τις τελευταίες ώρες, καθώς εκτιμά ότι μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ, η ανακίνηση της συζήτησης για νέα «δόση» στήριξης των εισοδημάτων «θολώνει» το κλίμα και το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Εξειδίκευση του «πακέτου ΔΕΘ»

Εκτιμάται ότι μια καλλιέργεια προσδοκιών για νέα μέτρα, αφενός αποδυναμώνει το «πακέτο ΔΕΘ» (που σημειωτέον τις τελευταίες μέρες εξειδικεύεται καθημερινά από αρμόδιους υπουργούς), και αφετέρου δημιουργεί κίνδυνο για πολιτικό πλήγμα, καθώς μπορεί οι προσδοκίες να διαψευστούν λόγω των ρίσκων που ακόμη υπάρχουν, ενώ δε βοηθούν το κλίμα εν όψει και της νέας αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Το παρόν και το Μέλλον της Οικονομίας – Ανάπτυξη – Ανάκαμψη της Ελλάδας» τόνισε ότι «με ρεαλιστικά πλεονάσματα από το 2023 θα έχουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο και θα προχωρήσουμε σε κοινωνική πολιτική και μειώσεις φόρων».

Βέβαια, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια τονίζοντας ότι ήδη υπάρχουν ενδείξεις πως η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά φέτος, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση και στο μέλλον.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από το ερχόμενο έτος.

«Ανάκαμψη φέτος, ανάπτυξη από το 2022 και μετά» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας δίνοντας το στίγμα, τονίζοντας ωστόσο πως το πρόσημο για το 2021 είναι θετικό καθώς σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς ήδη τα 2/3 των απωλειών του 2020 έχουν καλυφθεί.

Στόχος η ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας
Για τα επόμενα δύο χρόνια έχουν τεθεί ως στόχοι η επίτευξη διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης από το 2022 και η ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, παράλληλα με την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και μετά και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

«Η πολιτική μας θα παραμείνει προσεκτική» τόνισε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε συνεχώς για πρόσθετα μέτρα. Δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Έχει κάνει εξαγγελίες με βάση προβλέψεις που έχουμε. Όταν θα έχουμε νέα δεδομένα θα δούμε. A posteriori, αν έχουμε μια καλύτερη εικόνα, αυτή θα πρέπει αξιολογηθεί με βάση την προέλευση των εσόδων» τόνισε με νόημα.

Πάντως, είναι βέβαιο ότι ένα κομμάτι της καλύτερης πορείας ΑΕΠ του 2021 οφείλεται σε ταχύτερη επάνοδο. Πλησιάζει η κίνηση του ΑΕΠ σε V αντί για U. Αντιστέκεται στην πανδημία η οικονομία.

 

Πηγή: Powergame.gr