Quantcast

Ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός ενισχυμένης εποπτείας κατατίθεται σήμερα στη βουλή

Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Για πρώτη φορά, έπειτα από 80 χρόνια, κατατίθεται σήμερα στην ελληνική Βουλή κρατικός προϋπολογισμός που ενσωματώνει τις συνέπειες ενός πολέμου στην Ευρώπη, με φόντο φυσικά τη σύρραξη στην Ουκρανία.

Στις 12 το μεσημέρι η κυβέρνηση καταθέτει στην Βουλή τον τελευταίο προϋπολογισμό πριν τις εθνικές εκλογές, τον πρώτο προϋπολογισμό μετά από 12 χρόνια οποίος κατατίθεται με την χώρα εκτός ενισχυμένης εποπτείας και γι’ αυτό ο Χρήστος Σταϊκούρας τον χαρακτηρίζει ιστορικό.

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό δεν εντάσσεται κάποιο σενάριο ειρήνευσης, ενώ παράλληλα υπάρχει και δυσμενές plan b για την οικονομία, σε περίπτωση δηλαδή που η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση.

Μεγάλα «στοιχήματα» για την ελληνική οικονομία αποτελεί η συνέχεια της τουριστικής έκρηξης, που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι και η ενεργειακή κρίση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στην Εισηγητική Έκθεση ο προϋπολογισμός θα λάβει την τελική μορφή του, προκειμένου να κατατεθεί και να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός κυμανθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση από αυτά που προβλέπονταν αρχές Οκτωβρίου, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Για φέτος, ο τιμάριθμος θα διαμορφωθεί κοντά στο 10% έναντι αντί 8,8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Για το 2023 αναθεωρείται επίσης σε περίπου 5% αντί 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Ανάπτυξη

Άπαντες εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει τελικά το 6%, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών είναι πιο «κουμπωμένοι» κρατούν χαμηλό «καλάθι» Για φέτος ο προϋπολογισμός θα γράψει πως θα κινηθεί υψηλότερα από το 5,3% που προέβλεπε το Προσχέδιο, πλησιάζοντας το 6%. Για το 2023, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, πολύ υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το 2022, κάτω ακόμα και από το 2,1% που προβλέπονταν πριν 1 μήνα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Πρωτογενές έλλειμα

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν πάση θυσία να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα μόλις 1,7% φέτος. Αυτό θα είναι το «διαβατήριο» για να πείσει επενδυτές και οίκους αξιολόγησης ότι παρά την κρίση, τηρεί με συνέπεια τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της ακόμα και στο προεκλογικό έτος 2023 το οποίο ξεκινά, βάζοντας στόχο μάλιστα να επιστρέψει –έστω και συμβολικά μετά από μια 3ετία- και πάλι σε πρωτογενή πλεονάσματα, γύρω στο 0,7% του ΑΕΠ.

Η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα διεξαχθεί έως τις 25 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια η συζήτηση θα αρχίσει στις 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με τη ψήφισή του, το βράδυ του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου.