Άδοξα έληξε το «πάρτι» αυτής της εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα νέα για τον πληθωρισμό ρεκόρ στη Βρετανία, βύθισαν όλες τις κύριες αγορές στο «κόκκινο». Το σερί των τριών ανοδικών συνεδριάσεων έλαβε απότομα τέλος, με τους πωλητές να επιστρέφουν στις αγορές αφού οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Στη Βρετανία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 9% τον Απρίλιο, από 7% έναν μήνα νωρίτερα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Ξεπερνώντας ακόμη και τον υψηλό πληθωρισμό των πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ, η εξέλιξη αυτή εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Τζόνσον και την Τράπεζα της Αγγλίας για τη λήψη δραστικών και επιθετικών μέτρων που θα βάλουν «φρένο» στο ξέφρενο ρυθμό του πληθωρισμού.
Ελαφρώς καλύτερη, αλλά καθόλου καθησυχαστική η κατάσταση στην ευρυζώνη όπου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,4% τον Απρίλιο. Παρά το γεγονός ότι διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο, έναν χρόνο νωρίτερα ανερχόταν μόλις σε 1,6%. Πιο δύσκολη η κατάσταση στο σύνολο της ΕΕ, όπου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο στο 8,1% έναντι 7,8% τον προηγούμενο μήνα.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,14% και συρρικνώθηκε στις 433,95 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,26% στις 14.007 μονάδες, ο γαλλικός CAC έχασε 1,20% στις 6.352 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE σημείωσε απώλειες 1,07% στις 7.438 μονάδες.
Κακό το κλίμα και στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,89% στις 24.085 μονάδες.