Quantcast

Ο Μπιν Σαλμάν, τα πακέτα του ΤΧΣ στις τράπεζες, η απόρριψη από το Κατάρ και ο ακατάληπτος Σολτς

Ο πρίγκιπας – διάδοχος του θρόνου, Μπιν Σαλμάν, που ουσιαστικά διοικεί, έχει δώσει εδώ και καιρό «γραμμή» να αλλάξει ο προσανατολισμός του state fund

*** Καλά τα ταξίδια στην Τζέντα και το Ριάντ, για προσέλκυση επενδυτών, ωστόσο καλό είναι να σταθμίζεται – με κάποιον τρόπο – και το εκεί περιβάλλον και κυρίως οι διαθέσεις πριν γίνουν οι επισκέψεις, για να έχουν και κάποιο αποτέλεσμα. Γιατί το γράφουμε αυτό; Διότι μαθαίνουμε ότι στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, για παράδειγμα, προτεραιότητα αυτόν τον καιρό αποτελεί η προσέλκυση επενδυτών εκεί, παρά η εξαγωγή δικών τους κεφαλαίων για επενδύσεις στο εξωτερικό.

^^^ Ο πρίγκιπας – διάδοχος του θρόνου, Μπιν Σαλμάν, που ουσιαστικά διοικεί, έχει δώσει εδώ και καιρό «γραμμή» να αλλάξει ο προσανατολισμός του state fund και να επικεντρωθεί περισσότερο εντός των ορίων του βασιλείου, που βρίσκεται σε μεταβατική φάση, παρά εκτός. Το αποτέλεσμα είναι να τους ενδιαφέρει πολύ συγκεκριμένη γκάμα επενδύσεων της δεύτερης κατηγορίας (εκτός), η οποία επικεντρώνεται κυρίως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Γι’ αυτό και θα ήταν μια καλή περίπτωση για τα πακέτα του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες, όταν θα αρχίσουν να ρευστοποιούνται. Όμως, πέραν τούτου, ουδέν ή στην καλύτερη περίπτωση πολύ δύσκολα.

### Αντιθέτως, στο γειτονικό Κατάρ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η Ελλάδα – και το λένε –  ως επενδυτικός προορισμός δεν τους ενδιαφέρει. Κατηγορηματικά και χωρίς μισόλογα. Για πολλούς λόγους:

-Ενδεχομένως επειδή έχουν βρει την «αγελάδα» που ακούει στο όνομα Τουρκία και την «αρμέγουν» κανονικά. Με 10 δισ. δολάρια «βοήθεια», που ανακοίνωσαν προχθές στον Ερντογάν, θα αγοράσουν τουρκικά assets πραγματικής αξίας 100 δισ.

-Ενδεχομένως, επειδή στην Ελλάδα έχουν «καεί» κατά το παρελθόν. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι είχαν τοποθετηθεί, για παράδειγμα, σε συστημική τράπεζα, όπου έχασαν πολλά λεφτά.

-Ενδεχομένως για άλλους λόγους. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για την περίπτωση μας…

*** Αναφερθήκαμε στην Τουρκία παραπάνω και θυμηθήκαμε ότι εντός των επόμενων ημερών (μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα) έρχεται στην Αθήνα ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. Αποστολή του; Να συναντηθεί με τον ομόλογό του Κώστα Φραγκογιάννη, στο πλαίσιο της λεγόμενης «θετικής ατζέντας», η οποία, ως γνωστόν, αποτελείται από 25 σημεία προσέγγισης σε επίπεδο διμερών οικονομικών κι εμπορικών σχέσεων.

^^^ Μέχρι τώρα, οι δυο τους συμφώνησαν στις 17 από τις 25 δράσεις κι όπως και να το κάνουμε, κάτι είναι κι αυτό. Γιατί, σε όλα τα άλλα επίπεδα, η απόκλιση που σημειώνεται είναι σχεδόν χαοτική.

### Υπάρχει πάντως και μια νότα αισιοδοξίας. Κι αυτό γιατί όπως κυκλοφορεί, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ένας ακόμη γύρος διερευνητικών επαφών. Κι αυτό κάτι είναι σίγουρα.

*** Κι αφού ξεκινήσαμε γεωστρατηγικά, να συνεχίσουμε έτσι, με μια είδηση που μας έρχεται από την ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας. Σύμφωνα με αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Μαριούπολη, τους υποσχέθηκε ότι το εκεί ελληνικό προξενείο θα αναβαθμιστεί έτι περαιτέρω. Μαθαίνουμε μάλιστα, ότι θα τοποθετηθεί και νέος πρόξενος.

^^^ Με την ευκαιρία, μεγάλη εντύπωση έκανε και στην Αθήνα, η αμηχανία με την οποία τοποθετήθηκε ο γερμανός καγκελάριος Σολτς για το θέμα στου Nord Stream 2, ενώπιον του προέδρου Μπάιντεν. Ως γνωστόν, ο τελευταίος, όταν ρωτήθηκε σχετικά στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, απάντησε ότι «ο αγωγός θα τελειώσει, αν η Ρωσία επέμβει στην Ουκρανία». Και ο Γερμανός; Η απάντηση του ήταν κυριολεκτικά ακατάληπτη.

Για να δικαιωθεί το Politico που έγραψε ότι ο Σολτς μόλις τώρα αντιλαμβάνεται ότι για να κυβερνήσει α λα Μέρκελ δεν αρκεί να διοικεί καλά (μόνο) τη Γερμανία. Είναι πολλά περισσότερα…

Πηγη: powergame.gr